BLE SKUTT: En tysk politimann ble skutt under en koordinert politiaksjon mot den høyreekstreme Reichsbürger-bevegelsen i Tyskland onsdag.
BLE SKUTT: En tysk politimann ble skutt under en koordinert politiaksjon mot den høyreekstreme Reichsbürger-bevegelsen i Tyskland onsdag.

Politimann skutt og såret i Tyskland

Tysk politi gikk onsdag til aksjon mot den høyreekstreme Reichsbürger-bevegelsen en rekke steder i landet. En politimann ble skutt og lettere skadd.

Publisert Sist oppdatert

En stort antall bygninger i fire tyske delstater – Bayern, Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Baden-Württemberg – ble ransaket i aksjonen.

I byen Reutlingen ble en politimann truffet av skudd og lettere skadd. Én mann ble pågrepet og siktet for drapsforsøk.

– Dette viser hvor farlige disse oppdragene er. Myndighetene har plikt til å avvæpne Reichsbürger, skriver justisminister Marco Buschmann på Twitter.

Status som vitner

Mannen som er pågrepet, hadde i utgangspunktet status som vitne, skriver avisa Die Zeit.

Ingen flere skal ha blitt pågrepet i aksjonen onsdag. Ifølge Die Zeit var det minst én politimann og én soldat i aktiv tjeneste blant dem politiet aksjonerte mot. Begge disse skal også ha hatt status som vitner.

Ransakingene kommer i kjølvannet av den omfattende politiaksjonen mot Reichsbürger-bevegelsen i desember i fjor, der en rekke personer ble pågrepet.

Kupplaner

Tyske myndigheter opplyste den gang at medlemmer av Reichsbürger-bevegelsen hadde lagt planer om statskupp. Ideen var angivelig å innsette en adelsmann med prinsetittel, Heinrich XIII, som ny statsleder.

Tysk politi omtalte de involverte som «en farlig blanding av folk med irrasjonelle overbevisninger, noen med mye penger og andre med våpen».

Heinrich XIII og 24 andre personer ble pågrepet. Gruppens ledere antas å ha vært prinsen og en 69 år gammel tidligere fallskjermsoldat.

Tidligere soldater

Blant de pågrepne var det flere tidligere soldater, én soldat i aktiv tjeneste og ett tidligere medlem av Forbundsdagen. I etterkant tok forsvarsdepartementet til orde for en lovendring som vil gjøre det lettere å fjerne ekstremister fra det tyske forsvaret.

I tillegg kunngjorde innenriksminister Nancy Faeser at hun vil stramme inn landets våpenlover.

– Dette er ikke ufarlige, gale mennesker, men mistenkte terrorister som er fengslet i påvente av en rettssak, sa hun til avisen Bild om de pågrepne ekstremistene.

Powered by Labrador CMS