PRIORITERT: Søknader relatert til helseinstitusjoner, barnevern, politi og samfunnskritiske oppdrag prioriteres.

Behandlet 7700 «haste-politiattester» på 20 dager

Størstedelen av søknadene blir behandlet i løpet av en dag.

Publisert

Alle søknader om politiattester fra hele landet blir sendt til, og behandlet i, det samme bygget i Vardø. Her jobbber 27 personer, og årlig behandler de 420.000 søknader. 

Denne måneden har de behandlet 20.000, og av disse er 7.700 for samfunnskritiske yrker, skriver iTromsø

Siden pågangen er stor, prioriterer politiets enhet for vandelskontroll og politiattester søknader relatert til helseinstitusjoner, barnevern, politi og samfunnskritiske oppdrag. Leif Sætrum, seksjonsleder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester, forteller at det er koronasituasjonen som er bakgrunnen for den store pågangen. 

– Vi har opplevd et større trykk fra folk som trenger politiattest for samfunnskritiske formål. Det er krisesituasjonen landet vårt og verden befinner seg i som er grunnen til det. Fra 1. mars har vi behandlet 5.400 søknader bare innenfor kommunal helse og omsorg, sier Sætrum, til iTromsø. 

LES OGSÅ: Her kommer de nye politistillingene

Han forklarer at det kun er søknader som sendes inn elektronisk som kommer først i køen. Størstedelen av søknadene blir behandlet i løpet av en dag, slik at folk får kommet seg raskt i arbeid. 

– Nå er det jo slik at de fleste som søker om politiattest har en plettfri vandel, så de er enkle og raske å behandle. Likevel er jo politiattesten der for en grunn. Innenfor en del strafferammer som går på seksuelle overgrep og slike ting, er attesten uten tidsbegrensing og henger ved deg for alltid. Ved voldssaker og annet, avhengig av alvorlighetsgrad, er det ganske mange paragrafer som heftes med deg fra tre til ti år. Disse tar litt lengre tid å gå gjennom, sier Sætrum. 

LES OGSÅ: Utleggssakene hoper seg opp

Powered by Labrador CMS