Kåre Svang under en trening for Kripos-etterforskere tidligere i år.
Kåre Svang under en trening for Kripos-etterforskere tidligere i år.

– Jeg tar med meg sakene i hodet i gjennom ferien

Kåre Svang har etterforsket vold og overgrep mot barn i en årrekke. På sommeren tar han ferie fra jobben, men ikke fra sakene.

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om arbepdshverdagen i politiet.

I mai ble det viktige arbeidet han gjør løftet fram, da han mottok Barnerettsprisen fra Stine Sofies stiftelse. Styret i stiftelsen omtalte Kripos-etterforsker Kåre Svang som en engasjert og tydelig forkjemper for de minste barnas rett til bekyttelse:

«(...) hjertet ligger hos de aller minste ofrene for den mest brutale volden. Som en av Kripos mest erfarne etterforskere i saker som omhandler vold mot barn og barnedødsfall, har han de siste 15 årene etterforsket og gitt bistand i en rekke alvorlige og banebrytende volds- og sedelighetssaker.».

Når Kripos blir bedt om å bistå i barnevoldssaker, er det gjerne Svang som reiser ut. Jobben innebærer mange reisedøgn og vanskelige saker. Og det preger også ferien, erkjenner den erfarne etterforskeren.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

– Sommeren er en fantastisk tid og for meg er det å slappe av det samme som å få gjort ting som jeg ikke får tid til resten av året. Det blir en del reising i jobben så det er alltid etterslep av arbeidsoppgaver hjemme. Samtidig er det avslappende bare å være hjemme sammen med familien og kunne ta med seg en kopp kaffe ut på terrassen, lese nyheter eller ta en prat med naboen. Det samme gjelder på hytta hvor klokka legges vekk og vi tar dagen som den kommer. En god topptur i fjellet med litt mat og drikke i sekken er perfekt avslapping for meg.

– Hvor reiser du bort på ferie?

– Sammen med min samboer og datter reiser vi alltid på hytta på Golsfjellet og tilbringer to-tre uker der i løpet av sommeren. Det er utrolig deilig. Vi pleier også å planlegge med en utenlandstur i løpet av skoleferien for å være sikre på mye sol og god varme. Vanligvis blir det sørover i Europa, men i år endte turen til Langeland og Ebeltoft i Danmark. Det var helt greit selv om den gode sommervarmen uteble den uka vi var der.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort nå i ferietida?

– Hverdagen ofte hektisk med reising og derfor er det alltid noen småjobber hjemme som blir utsatt til ferien kommer. Samtidig kan man være litt mer impulsiv i ferietiden, som å dra på stranda eller en kanskje en tur til byen. Friheten over egen tid er noe av det beste når ferietiden er der.

– Hvorfor er det viktig for deg å ta ferie fra jobben?

– Ferie er for meg et svært viktig pusterom fra jobben og den gir meg ny energi til å dra tilbake på jobb. Men det viktigste er at ferie er familietid enten det er sommer, vinter eller høst. Med skolebarn så er det en selvfølge at jeg har ferie samtidig med skoleferien for å kunne være sammen. En god ferie gjør at jeg gleder meg til å dra tilbake på jobb.

– Leser du mail fra jobben i ferien?

– Ja, jeg leser mailer og svarer på det jeg føler jeg bør svare på. Årsaken er rett og slett å unngå at det ligger mer enn hundre mail når jeg kommer tilbake på jobb. Da er mye annet å ta tak i, og det å starte med mailer som har ligget i fire-fem uker er for meg en tung start på ettersommeren. Derfor er jeg inne ca. én gang per uke i ferietiden for å svare på det som jeg synes haster. Dette er kanskje imot det ekspertene sier man skal gjøre, men for meg er det viktig å slippe det store etterslepet samtidig som jeg liker å være oppdatert. Så lenge det gir meg en god følelse og ikke går utover fritiden min ser jeg ingen problemer med det.

– Du jobber med en type saker som mange kanskje tenker må være de tyngste å jobbe med. Lengter du til ferien av den grunn?

– Nei, egentlig ikke. Sakene jeg jobber med er så viktige at jeg egentlig ikke vil ta ferie fra dem. Vi har egentlig ikke tid til å la disse sakene bli liggende i mange uker uten at det skjer noe – til det er de for alvorlige og viktige. Men det er nå en gang slik at sommerferie skal gjennomføres innenfor en bestemt periode, og i tillegg er det rettsferie i juli. Tiden i forkant av ferien er derfor viktig og vi forsøker alltid å gjennomføre så mange etterforskningskritt som mulig før sommerferien tar til og samtidig planlegge de første ukene etter ferien. Jeg må nok innrømme at jeg har sakene med meg i hodet gjennom ferien og tenker potensielle etterforskningskritt. Jeg kan vel egentlig oppsummere det slik at jeg tar ferie fra jobben - men ikke fra sakene. Sånn er det bare...

– Gjør det at man jobber med tyngre saker at man trenger mer avkobling tror du? Blir det viktigere å finne noe å gjøre utenfor arbeidstid som ikke er tilknytta jobben?

– Jeg tror vel at alle som jobber med etterforskning av tyngre saker som varer over lang tid har et stort behov for å koble ut – i den grad det er mulig. Men så lenge du følger en sak over flere måneder så er du så inni den at tanker, vurderinger og avgjørelser umulig kan slippe taket gjennom noen ukers ferie. Tankene på saken kan streife i bakhodet når du er på fjelltur eller sitter foran bålpanna. Det er vanskelig å skyve det helt vekk, men samtidig er det viktig å holde fokuset på opplevelser som ferien gir. I det lange løp er nok sakene også tjent med det.

Ser du fram til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser fram til tida framover?

– Absolutt, ferie er viktig, men jeg er veldig glad i jobben min og selv om jeg gjerne vil at ferien skal vare lengst mulig, så er det godt å komme tilbake til hverdagen igjen. Jeg har en svært meningsfylt jobb og sakene er der selv om det er ferietid. Sakene må tas umiddelbart og kan vi gjennom en etterforskning hindre at ett eller flere barn blir utsatt for ytterligere vold og mishandling, så har vi gjort jobben vår. Det er det som er drivkraften og som gjør at vi hele tiden må se fremover. Nye saker vil alltid komme, dessverre. Men når de først er der, så skal vi bidra til at overgriperen blir stilt til ansvar. Intet overgår barns vern og rettssikkerhet når det gjelder overgrep. I tillegg er det alltid hyggelig å komme tilbake til kollegene på jobben.

Les flere «Politisommer»:

HÅKON SKULSTAD: – Jeg skulle gjerne sett at viktige beslutninger kom tidligere

TONE VANGEN: Grugleder seg til reformhøsten

KRISTIN KVIGNE: Starter snart i ny toppjobb: - Blir vemodig å forlate PU

PÅ FERIE: - Her har jeg hatt en våt tur i tømmerrenna på Djurs Sommarland i Danmark sammen med min datter Heidi, beskriver Svang.
PÅ FERIE: - Her har jeg hatt en våt tur i tømmerrenna på Djurs Sommarland i Danmark sammen med min datter Heidi, beskriver Svang.
Powered by Labrador CMS