Hvem får Politiforums Ærespris?

17 personer ble nominert til Politiforums Ærespris 2023. Her er de fem finalistene.

FINALISTER: Arne Johannessen, Christine Torsvik, Halvor Grønli, Tor-Geir Myhrer og Øyvind Aas.
Publisert Sist oppdatert

Da fristen for å nominere kandidater til Politiforums Ærespris 2023 gikk ut, hadde det kommet inn nominasjoner til totalt 17 kandidater - hvorav 12 menn og 5 kvinner.

– Det var en rekke svært gode kandidater til æresprisen denne gangen, som vi selvfølgelig er glade for. Å plukke ut de fem finalistene var ikke enkelt for juryen, og flere av de nominerte som ikke nådde opp, ville også vært verdige finalister , sier Politiforum-redaktør Erik Inderhaug.

De fem finalistene er (i alfabetisk rekkefølge):

  • Arne Johannessen
  • Christine Torsvik
  • Halvor Grønli
  • Tor-Geir Myhrer
  • Øyvind Aas

Nederst i denne saken kan Politiforums lesere selv stemme på sin favoritt. Til slutt skal juryen avgjøre hvem som får Politiforums Ærespris 2023.

– Vi står nå igjen med fem personer som på forskjellig vis har bidratt positivt for politiet over lengre tid. En ting er sikkert; juryen vil få en krevende jobb med å plukke ut den endelige vinneren, sier Inderhaug.

Les mer om de fem finalistene her:

Arne Johannessen

Arne Johannessen.

Den ferske politipensjonisten har i flere tiår markert seg som en tydelig fagforeningstopp og samfunnsdebattant. I fjor høst avsluttet han karrieren som visepolitimester i Vest politidistrikt. 

I en av nominasjonene til æresprisen begrunnes Johannessens kandidatur med at han «har våget å utfordre ledelse og politikere i hele sin karriere» og at hans mange debattinnlegg har «hjulpet etaten på rett vei». 

«Få kan motivere til videre innsats som han kan», skrives det videre.

Johannessen, heter det i en annen nominasjon, «har stått i front i over 40 år», og hans innsats som leder «er uten sidestykke i politiets fagforeningshistorie». En tredje nominasjon understreker at «ingen har gjort mer for etaten og dens ansatte i flere tiår». Johannessen, skrives det, «står som en bauta i politihistorien».

Christine Torsvik

Christine Torsvik.

Seniorkonsulent Christine Torsvik ved Bergen nord politistasjon, nomineres «for den fantastiske jobben hun gjør hver eneste dag for oss kollegaer, for politiet og for publikum». Torsvik beskrives som en «lojal, hardtarbeidende, ydmyk, respektfull og fantastisk medarbeider», som «brenner for å hjelpe andre og strekker seg ekstra for at folk skal få hjelp» – spesielt «de som trenger det litt ekstra».

Torsvik har jobbet på stasjonen siden 2007, «står for en meget viktig stabilitet og kontinuitet» og beskrives som «en faglig bauta» på en rekke felt og som «et unikum og et lim på stasjonen». I nominasjonen trekkes det fram hvor viktig Torsvik også er for «det sosiale og trivselen til folk på jobb». 

Seniorkonsulenten ordner fredagskos, pynter til høytider og stiller opp med «sang og ballonger» når kolleger fyller år. «Vi er stolte av å ha henne som kollega og en representant for politiet», understrekes det i nominasjonen.

Halvor Grønli

Halvor Grønli.

Politioverbetjenten i Oslo politidistrikt nomineres for sitt mangeårige engasjement «for kreftsyke barn og andre syke barn og deres familier som ikke får kommet hjem fra sykehus i julen». 

Julen 2015 tok Grønli med seg en kollega på besøk til barneavdelingene på Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Siden har det blitt en tradisjon, og hver lille julaften besøker nå Grønli og representanter fra de andre nødetatene barneavdelingene «iført uniform og nisselue», «for å gi barna et avbrekk i en ellers tøff hverdag». Der deler de ut «julegodis som han på fritiden har fått ulike sponsorer til å bidra med».

Grønli, understrekes det i en annen nominasjon, er «en god representant for politiet utad», og «har et stort hjerte for jobben i etaten». Der trekkes det også fram at han det siste året har ledet prosjektet med kvitteringsordning i Oslo-politiet, «og gjort en ekstra innsats for dette i tillegg til å stå i full jobb med andre oppgaver».

Tor-Geir Myhrer

Tor-Geir Myhrer.

I sin lange karriere i politi- og påtalemyndigheten, jobbet Myhrer både som politiinspektør, førstestatsadvokat ved Riksadvokatembetet og som lovrådgiver i Justisdepartementet. Da han gikk av med pensjon i 2020, hadde han vært professor emeritus på Politihøgskolen i 15 år, der han blant annet ledet forskningsavdelingen. 

Myrer har skrevet en rekke artikler og bøker innenfor politifaget, og nomineres «fordi han i mange år har bidratt med å utvikle og gjøre politirettslige emner forståelig både for jurister og politiutdannede og for folk utenfor etaten».

Myhrer, heter det, «har en unik evne til å kombinere et høyt akademisk nivå med en praktisk tilnærming til politiarbeidet, og er kjent for sin svært gode formidlingsevne». Selv etter at han gikk av med pensjon, «har han fortsatt å bidra til å utvikle politifaget». I nominasjonen trekkes Myhrer fram som «den enkeltpersonen som har bidratt mest her i landet til å utvikle den norske politiretten og de rettslige sidene ved etterforskning».

Øyvind Aas

Øyvind Aas.

Den nåværende GDE-lederen i Buskerud og politistasjonssjefen i Drammen, har en lang karriere bak seg og mange år i viktige lederstillinger. Aas, står det i nominasjonen, «fremstår som en politileder som bryr seg om de ansatte og som setter mennesket og omsorg i fokus». Det understrekes at Aas er «en særdeles dyktig leder som klarer å se alle uansett rolle i organisasjonen», og som «utfører sin ledergjerning med glimt i øyet og humor».

Aas frontet politiet utad i etterkant av Kongsberg-drapene i 2021, og i nominasjonen trekkes det fram at han i denne og lignende saker har «stått fjellstøtt og formidlet politiets budskap på en tillitsvekkende måte». 

Videre understrekes det at Aas i hverdagen klarer «å motivere mannskaper med positive og ektefølte tilbakemeldinger som gjør en tøff politihverdag lettere». 

«Det er slike ledere politiansatte ønsker seg», avsluttes nominasjonen.

Powered by Labrador CMS