VINNERSNUTER: Med dette vinnerlaget dro Norge hjem seieren i det nordiske mesterskapet. Bak fra venstre: Bjarne Stallemo med Daklas, Elisabeth Eidsvik med Chili, Øyvind Kjetland med Rocky og Gunnar Børresen med Ponti. Foran fra venstre: Magne Gundersen med Bruno.
VINNERSNUTER: Med dette vinnerlaget dro Norge hjem seieren i det nordiske mesterskapet. Bak fra venstre: Bjarne Stallemo med Daklas, Elisabeth Eidsvik med Chili, Øyvind Kjetland med Rocky og Gunnar Børresen med Ponti. Foran fra venstre: Magne Gundersen med Bruno.

Norske politihunder ble nordiske mestre

De norske politihundene stakk av med seieren sammenlagt i Nordisk politihundemesterskap i Sverige. – Som leder av norsk politihundelag er jeg veldig fornøyd, sier Rune Grimstad.

Publisert

I begynnelsen av juni ble det Nordiske politihundemesterskapet avholdt for 51. gang. Mesterskapet avholdes på rundgang mellom Danmark, Norge og Sverige, og i år sto «söta bror» for arrangementet.

– Det nordiske politihundesamarbeidet består av Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland, men hverken Island eller Finland deltar i selve mesterskapet. På Island et det ikke lov med patrulje- hunder og Finland valgte å trekke seg ut for en del år siden etter uenighet om programmet. Det er totalt 15 politihunder som deltar og da stiller henholdsvis Norge, Sverige og Danmark med fem hunder hver, sier leder Rune Grimstad i Norsk politihundelag.

Totalt sender hvert land tolv personer, inkludert dommere, men tre patruljehunder og to narkotikahunder konkurrerer om pallplassene. Under årets mesterskap deltok patruljehundene Ponti og Chili, av rasen malinois, som til daglig jobber ved hundetjenesten i Oslo og Sør-Vest politidistrikt. Samt patruljehunden og schæferen Daklas fra Øst politidistrikt.

I grenen narkotika deltok malanoisen Rocky fra Sør-Vest politidistrikt, og jakt- cockeren Bruno fra Øst politidistrikt.

– Patruljehundene konkurrerer i grenene spor, redningsøvelse, lydig- het, søk etter gjenstander og angrep. Altså tradisjonelle godkjenningsøvelser fra det norske Politihøgskole-systemet. Også narkotikahundene jobber i spor. Da er det søk etter narkotika i bil, leilighet, lager og objekter som gjelder. Også narkotikahunden konkurrer i lydighet, forteller Grimstad.

Grimstad legger ikke skjul på at han er fornøyd med årets resultater.

– Vi vant heldigvis. Det er lagkonkurransen som teller mest her, som de nordiske landene har blitt enige om. Da er det totalscoren som teller. Vi var litt overlegne, sier en tilfreds politihundelagleder.

Det er de to beste patruljehundene og den beste narkotikahundens resultater som teller i lagresultatet.

– De norske politihundene tok to av tre topplasser i både klassen for patrulje og narkotika. Som leder av norsk politihundelag er jeg veldig fornøyd. Det er en veldig trivelig gjeng å reise på tur med, og det er veldig nyttig for faglig utvikling. Ikke minst ser vi at hundene i Norge holder et veldig høyt nivå. Det er jeg kjempefornøyd med, fortsetter han.

Grimstad sier at de ikke hadde én favoritthund før de dro til årets mesterskap.

– Vi vet jo at ting kan skje med dyr, og at ting kan dukke opp underveis. Men vi visste at den gjengen vi hadde plukket ut til å konkurrere er veldig dedikerte til treningsarbeidet og tjenesten, og at de hadde lagt ned en veldig stor og god innsats i forkant, i form av trening og forberedelser. Vi var trygge på at vi ville gjøre det jevnt over veldig godt, sier han.

Hundene plukkes ut med bakgrunn i fjorårets resultater fra nasjonalt politihundemesterskap. – Vi gir som regel plassene til de som gjør det best i norsk mesterskap, gitt at det er samme hund og de opprettholder treningen sin, avslutter Grimstad.

LES OGSÅ: Forskning på politihunder: Kan sile ut de beste når de er et halvt år

Powered by Labrador CMS