Politihundene får krype inn i oppgradert Volvo

Erstatteren for Volvo XC70 er klar, og er enda bedre for de firbeinte.

Publisert

For snart tre år siden, valgte politiet Volvo XC70 som ny bil for hundetjenesten. Men det ble også klart at Volvo bare hadde 26 ferdigbygde eksemplarer av den utgående modellen tilgjengelig, og derfor måtte komme opp med en plan for hva som skulle bli hundebil når restlageret tok slutt.

Nå står erstatteren her, og som ventet er det Volvo V90CC som blir politihundenes og hundeførernes nye arbeidsplass. 

Volvo V90CC er en helt ny bil, men det polisiære utstyret og funksjonene er i hovedsak likt som i forgjengeren. Brukerne vil derfor kjenne igjen de fleste funksjoner og brukerdetaljer fra XC70-en, opplyser Politiets Fellestjenester.

Endringer til hundens beste

Noen endringer er det dog gjort. Bilens utforming er mer skrå bak enn ved forgjengeren og derfor er fasongen burdørene endret noe, slik at bilen får utnyttet lasterommet maksimalt, forklarer.Vidar Neteland i hundetjenesten i Bergen.

Volvo V90CC hundebil

  • 4-hjulstrekk(AWD)
  • Automatgir
  • Motoreffekt: 235 Hk /480 Nm
  • Nyttelast ferdig politibil ca. 560 kg.

Men det er også andre småjusteringer som er gjort, for å ivareta hundene enda bedre.

– Det er gjort forbedringer ved ventilasjonen. Det er samme typer vifter og ventilasjon som før, men de er blitt kraftigere og sørger for bedre utlufting. Da får man bedre sirkulasjon av luft inne i hundeburene. 

Overvåkingen av temperatur og utlufting gjøres fortsatt enkelt via en skjerm, Polman-systemet, fra førersetet.

– Med den type ventilasjon og utlufting som er i bilen nå, klarer hundene raskere å restituere seg i etterkant av et oppdrag som har vært tøffe eller varme, forteller hundefører Neteland.

Burdørene har videre fått elektroniske låser. Også elektronikken i bilen blir bedre sikret i Volvo V90CC.

Bak i hundebilen er det gjort forbedringer for hundenes inneklima.

– For eksempel har gulvet fått tetning rundt, så fukt ikke renner ned i rommet der elektronikken ligger. Elektronikken er også montert i skinner, slik at det ikke har kontakt med gulvet. Det er også fjernet luker på siden av burene, som gjør at hundene på ingen måte kan komme seg til elektronikken. Dette er for å unngå skader på elektronikk.

Fornøyd med tre Volvo-år

Endringene som gjøres i bilen nå, kommer etter innspill som hundeførerne har spilt inn i løpet av de tre siste årene. Neteland sier politifolkene og hundene har vært særs fornøyde med Volvo som hundebil.

– De tre årene med XC70 har vært fantastiske. Det er biler som tåler bruken i politiet. Vi har ikke hatt utfordringer bilteknisk og kjøremessig. Bilen fremstår som robust og sikker å kjøre, sier Neteland.

Politiets Fellestjenester trekker frem disse endringene når de skal beskrive de viktigste endringene fra gammel til ny Volvo.

  • Hundeburet i den nye bilen er helt uten luker på sidene. Dette hindrer at ivrige hundetenner river i kabler.
  • Gulvet i hundeburet har en forbedret kant som samler hundens avføring bedre og hindrer lekkasjer.
  • De tekniske komponentene under hundeburet er montert i en separat ramme, som igjen reduserer faren for skader.

– Ved konstruksjon av innredningen for dette karosseriet ble det anledning til å gjøre noen justeringer på selve buret. Det er små justeringer, men de kan bety en stor forskjell for både hund og hundeeier, forteller Nils Erik Skulstad, seksjonsleder for kjøretøy i Politiets Fellestjenester i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS