HEDER OG ÆRE: Hans Roar Rasmussen er tildelt Politiforums Ærespris for 2019.
HEDER OG ÆRE: Hans Roar Rasmussen er tildelt Politiforums Ærespris for 2019.

Politiforums Ærespris til Hans Roar Rasmussen

Tidligere lensmann Hans Roar Rasmussen ble tildelt æresprisen for sin årelange innsats for å komme til bunns i Sjøvegan-drapet, sommeren 1998.

Publisert

- Det å ha vunnet Politiforums Ærespris er helt spesielt. Jeg er utrolig takknemlig for det. Jeg syntes det var mer enn nok bare å bli nominert til prisen, sier Hans Roar Rasmussen.

Sommeren 1998 ble 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet drept i sitt nedbrente hus på Sjøvegan i Troms. Drapet rystet lokalsamfunnet og store politiressurser ble satt inn.

I nominasjonen til prisen står det blant annet: «Saken er blitt henlagt flere ganger, men Rasmussen har aldri glemt den. Han har (alene) jobbet både dag, kveld og helg for å løse saken som har berørt alle i et lite lokalsamfunn så til de grader». 

Sommeren 2018 kom det et gjennombrudd: Da ble det gjort en pågripelse i saken, 20 år etter drapet. Gjerningsmannen fra Sri Lanka ble pågrepet på Oslo lufthavn 20. juni 2018 etter DNA-treff. 

I fjor ble mannen dømt til 17 års fengsel. Denne måneden avviste Høyesterett å behandle mannens anke, og dommen fra lagmannsretten er dermed rettskraftig. 

Rasmussen understreker at han ikke har vært alene om å oppklare saken.

Tidligere vinnere av Politiforums Ærespris 

2015: Robin Schaefer
2016: Eva B. Ragde
2017: Asbjørn Rachlew 
2018: Espen Molland

- Det at Politiforum setter pris på den jobben man har gjort gjennom mange år, det betyr mye for meg. Det betyr også forferdelig mye for bygda og de som var direkte rammet av saken. Og ikke minst for familien min. Det er spesielt for på en måte kan man nå sette et punktum for en sak som har ridd bygda og lensmannskontoret i Salangen som en mare i mange år, sier han. 

LES OGSÅ: Hvem får Politiforums Ærespris?

- Stor lettelse

At Høyesterett avviste anken, og at dommen nå er rettskraftig, gjør at Rasmussen endelig kan sette punktum for saken. 

-Det var en stor lettelse. Jeg fikk en melding fra Trond Bendiktsen (sønnen til Marie-Louise Bendiktsen, red.anm) hvor det stod «du vet det kanskje allerede, men kan nevne at Høyesterett har avvist anken. Nå kan vi sette punktum». Da så jeg for meg et stort punktum. Jeg så det nærmest mentalt og fysisk at nå er det punktum og at nå er jeg ferdig med saken. Det var en god følelse, og det tror jeg også familien min følte, sier han, til Politiforum. 

I går ble Rasmussen overrakt prisen av juryleder og redaktør i Politiforum, Erik Inderhaug, under en tilstelning på lokale «Kåre på Kaia» i Sjøvegan. 

LES OGSÅ: Politiforums Ærespris 2015 til Monika-varsler Robin Schaefer

- Viktig egenskap for politifolk

I juryens begrunnelse står det at at innsatsen til Rasmussen trekkes frem som avgjørende for at drapet ble oppklart etter så lang tid. 

Juryen skriver også at «Den avdødes familie har ved flere anledninger uttrykt takknemlighet for måten Rasmussen har fulgt opp både dem og saken på. Tidligere kolleger beskriver ham som en foregangsmann og et eksempel på hvilken drivkraft politiet bør ha. Det er en betegnelse juryen stiller seg bak.

Med denne tildelingen ønsker juryen å anerkjenne verdien av å aldri gi opp. Hans Roar Rasmussen er et eksempel på en politimann som gir det lille ekstra. Som yter mer enn man kan forvente»

Juryen peker også på at Rasmussen representerer en viktig egenskap for politifolk: Evnen til å stå i en sak over tid. Han slapp aldri taket i den uoppklarte drapssaken, men fant flere steiner å snu.

«Rasmussen har ikke gjort jobben alene, men uten hans innsats er det ikke sikkert politiet ville hatt en mistenkt i saken. Den tidligere lensmannen har vært en pådriver for å få saken i mål. Og da moderne DNA-teknologi muliggjorde ny testing av gamle bevis, kom gjennombruddet», skriver juryen videre. 

Under avstemningen over de fem nominerte på Politiforums nettsider, stakk Hans Roar Rasmussen også av med 35,3 prosent av stemmene, og fikk det høyeste antallet stemmer av de nominerte. 

Les mer i neste papirutgave av Politiforum. 

LES OGSÅ: Politiforums Ærespris 2018 til Espen Molland