Hadia Tajik: Vi må ta advarsler om svenske tilstander på alvor

– Når både Kripos og Politiets Fellesforbund er tydelige på at vi er på vei mot svenske tilstander, så er det en tilbakemelding som det er viktig å ta alvorlig.

Politiet satte inn store ressurser ved Mossehallen etter at det en mann, som senere viste seg å være svensk statsborger, ble skutt.
Politiet satte inn store ressurser ved Mossehallen etter at det en mann, som senere viste seg å være svensk statsborger, ble skutt.
Publisert Sist oppdatert

Det sier Hadia Tajik, justispolitisk talsperson i Ap og første nestleder i justiskomiteen på Stortinget.

– Det betyr at vi trenger flere tiltak, både for å forebygge utviklingen og bekjempe de trekkene vi allerede ser ved kriminalitetsbildet som kan minne om Sverige, sier Tajik til Klassekampen lørdag.

Tre tiltak

Kripos-sjef Kristin Kvigne sa denne uken til NRK at svenske kriminelle nettverk er aktive i ti av tolv norske politidistrikt. Tajik lister opp tre ting hun mener er viktig for å stoppe disse nettverkene og økningen i grov ungdomskriminalitet.

– Vi skal ha raske reaksjoner for unge som begår lovbrudd. Derfor vil vi ha et hurtigspor i domstolen for kriminalitet begått av unge mennesker.

– For det andre skal det ikke gå for lang tid mellom et lovbrudd er begått til en reaksjon faktisk inntreffer. Vi vil kombinere meldeplikt og oppholdspåbud med ubetinget fengsel.

– Det tredje er at vi jobber med å senke bevisterskelen for inndragning av midlene til de organiserte kriminelle miljøene, sier Tajik.

Ingen pågrepet

Fire dager etter at en svensk mann ble skutt utenfor Mossehallen, har politiet fortsatt ikke pågrepet noen.

– Vi etterforsker for fullt, og dette er en prioritert sak hos oss. Vi etterforsker særlig innad i kriminelle miljøer, sier politiadvokat Christian Gjølberg Finnanger i Øst politidistrikt til TV 2.

Politiet fikk melding om skyteepisoden klokken 16.53 tirsdag. Mannen ble truffet av flere skudd, men Finnanger har ikke ønsket ikke å gå ut med hvor mange. Politiet mener at hendelsen har tilknytning til et kriminelt miljø, men at den ikke har tilknytning til Moss. Politiet har bedt om bistand fra svensk politi i etterforskningen.

Torsdag lå mannen som ble skutt, fortsatt i koma. Nå ønsker ikke politiet lenger, av hensyn til de pårørende, å gi oppdateringer knyttet til mannens helsetilstand.

– Det jeg kan si, er at vi ikke har kunnet avhøre ham. Vi håper å få gjort det, men det er for tidlig å si noe om når det eventuelt kan skje, sier politiadvokaten.

Han vil ikke gå konkret inn på hva politiet gjør akkurat nå, men sier at de har en progresjon i etterforskningen.

Powered by Labrador CMS