AVVENTER ENDELIG UTFALL: Fungerende politidirektør Håkon Skulstad understreker at det ikke foreligger en endelig avklaring på Kongsberg-saken. Han slår fast at politiledelsen ser på dette som en alvorlig sak som kan ha påvirket tilliten til politiet.

KONGSBERG-SAKEN

Fung. politidirektør: — Kan ha påvirket tilliten til politiet

— Uavhengig av det endelige utfallet i denne saken, er dette en sak som politiet ser på med alvor. Den kan også ha påvirket tilliten til politiet, sier fungerende politidirektør Håkon Skulstad i en melding fra Politidirektoratet.

Publisert

I meldingen sier Skulstad at Politidirektoratet vil gå nøye gjennom dommen.

— Ser på saken med alvor

— Men det er viktig å huske at dommen ikke er rettskraftig ennå. Nå skal partene vurdere om de ønsker å anke. Uavhengig av det endelige utfallet i denne saken, er dette en sak som politiet ser på med alvor. Den kan også ha påvirket tilliten til politiet, sier Skulstad.

Han legger til at politiet «skal være en lærende organisasjon, og utvikle seg i takt med innbyggernes forventninger og krav».

«Enkeltsaker som denne er med på å drive politiets fagutvikling videre. Saken har gitt oss en anledning til å se nærmere på politiets maktbruk og til å senere kunne justere vår praksis dersom det konkluderes med at det er behov for det», heter det i uttalelsen.

Foreløpige tiltak

I meldingen oppsummerer POD de foreløpige tiltakene som er iverksatt.

  • Forskningsprosjekt på Politihøgskolen som skal se på politiets maktbruk. Oppdraget er planlagt med oppstart januar 2024.
  • Heldagsmøte i politiets nasjonale ledergruppe med «maktutøvelse i et tillitsperspektiv» som tema. Her deltok også Spesialenheten, ledere for geografiske driftsenheter i politidistriktene, HAMU med de tillitsvalgte inklusive Hovedverneombudet.
  • POD varsler også at det med utgangspunkt i ledermøtet vil bli nedsatt en arbeidsgruppe som skal utarbeide en konkret plan for videre oppfølging. Ett av temaene vil være plikten til å si fra om ulovlig maktbruk, som POD slår fast et rapporteringsplikten etter politiinstruksens § 6-3. Denne planen skal være klar innen høsten. I 2024 skal politiet iverksette et prøveprosjekt hvor bruk av kroppskamera skal testes ut. Utredningen om hvordan pilotprosjektet skal rigges og utformes, starter til høsten.
Powered by Labrador CMS