ENORM MEDIEINTERESSE: Rettssaken mot den voldstiltalte polititjenestemannen var omfattet med enorm medieinteresse da den startet i Buskerud tingrett 28. juni i år. Saken endte med frifinnelse, men dommen er anket. Nå fremkommer det nye opplysninger om hovedfornærmede i saken.

Fornærmede i Kongsberg-saken:

Etterforskes for bedrageri og ulovlig våpenbesittelse

Da de siktede i Nordstrand-skytingen ble pågrepet i en væpnet politiaksjon onsdag kveld, skjedde pågripelsen på bopel hos hovedfornærmede i den såkalte Kongsberg-saken.

Publisert Sist oppdatert

Under politiaksjonen i Vestfossen mellom Drammen og Kongsberg ble det også funnet en maskinpistol.

Bekrefter våpenfunn

— Det ble funnet et våpen på stedet, som var knyttet til adressen. De som var tilstede der, er mistenkt for besittelse av dette våpenet, sier politiadvokat Sonika Sharma-Sundheim ved Oslo politidistrikt til Politiforum.

— Er det snakk om et skytevåpen?

— Ja, svarer politiadvokaten.

Andre kilder forteller at det var en maskinpistol som ble funnet og tatt beslag i.

Den 27 år gamle hovedfornærmede fra Kongsberg-saken var ikke tilstede i boligen da politiaksjonen fant sted onsdag kveld, og har dermed ikke fått status i saken om dette våpenbeslaget. Han er imidlertid under etterforskning for flere andre forhold, får Politiforum opplyst fra ulike politikilder.

27-åringen var hovedvitne for Spesialenheten for politisaker da en politibetjent fra Sør-Øst politidistrikt ble satt under tiltale for politivold under en pågripelse av 27-åringen i Kongsberg i oktober i fjor. 

BLE TILTALT: En politibetjent fra Sør-Øst politidistrikt ble tiltalt av Spesialenheten for grov kroppskrenkelse ved en pågripelse ved denne kombinerte Deli de Luca-fillialen og Esso-stasjonen i Kongsberg sentrum natt til 30. oktober 2022.

Rettssaken gikk i Buskerud tingrett i juni i år og førte til at politibetjenten ble frifunnet. Påtalemyndigheten har imidlertid anket dommen.

Svensk gjengprofil

Ifølge politiadvokat Sonika Sharma-Sundheim var det mange tilstede på gårdsbruket i Vestfossen da politiet gikk til aksjon onsdag kveld.

— Vi prioriterer foreløpig etterforskningen av skyteepisoden på Nordstrand. Jeg utelukker ikke at den andre enkeltsaken blir overført til Sør-Øst politidistrikt for videre etterforskning, sier politiadvokaten.

En av de to som ble pågrepet hjemme hos fornærmede i Kongsberg-saken er en svensk gjengprofil i 30-årene. Den svenske statsborgeren er sammen med en norsk mann i 20-årene siktet etter at det ble avfyrt skudd med hagle mot et hus og en bil i et boligstrøk i Oslo-bydelen Nordstrand tirsdag kveld.

Ifølge Dagbladet tilhører den siktede mannen i 30-årene den indre kretsen i det svenske kriminelle Shottaz-nettverket.

Skytingen på Nordstrand skal ha vært rettet mot en tidligere gjengprofils bolig.

Advokat Daniel Storrvik, som representerer den siktede mannen i 20-årene, ville ikke kommentere tilknytningen mellom hans klient og Vestfossen-miljøet.

— Det kjenner jeg ikke noe til, sier Storrvik.

Advokat Henrik Boehlke som representerer svensken i 30-årene, vil heller ikke svare.

— Det kan jeg ikke si noe om, sier Boehlke til Politiforum.

Da de to siktede i Nordstrand-saken ble fremstilt fredag, gikk fengslingsmøtet for lukkede dører.

Alvorlig bedragerisak

Da Oslo-politiet med bistand fra Sør-Øst politidistrikt gikk til aksjon i Vestfossen onsdag kveld, i jakten på de to siktede fra Nordstrand-skytingen, var det mindre enn en måned siden forrige politiaksjon mot samme adresse, der hovedfornærmede fra det som av enkelte medier er blitt kalt «politivold-saken» i Kongsberg deler bolig med en kamerat. 

SPESIALENHETEN: Marit Storeng (t.h.) fra Spesialenheten for politisaker var aktor under rettssaken mot den voldstiltalte politibetjenten i Buskerud tingrett i Kongsberg i juni i år.

Denne kameraten har vært i politiets søkelys for trusler mot den første advokaten til politibetjenten fra Kongsberg. Denne advokaten trakk seg fra oppdraget.

Forrige politiaksjon mot kameratenes bolig i Vestfossen, som fant sted 31. august, ble utløst av en større bedragerisak der banken Nordea er blitt svindlet for et beløp på nærmere tre millioner kroner. Minst seks patruljer deltok i aksjonen, blant annet flere sivile patruljer, som startet ved 09-tiden om morgenen. Minst en patruljebil fra Oslo politidistrikt var på gården, skrev Drammens Tidende, som ikke brakte detaljer om bedragerisaken eller at deler av miljøet politiet slo til mot var blant de fornærmede i Kongsberg-saken.

I bedragerisaken har 27-åringen fra Vestfossen og åtte andre i samme miljø fått status som siktet. Også da ble det funnet våpen på samme adresse.

— Ble det gitt bevæpningstillatelse ved aksjonen 31. august?

— Det ble det. Det ble også gjort funn på adressen der som gjør at det er blitt opprettet saker for brudd på våpenloven og narkotikaforhold, sier politiadvokat Bjørn Bakko ved Sør-Øst politidistrikt.

— Det ble gjort funn både av våpen og våpendeler, sier Bakko.

— Skytevåpen?

— Ja. 

— Etthånds- eller tohåndsvåpen?

— Etthåndsvåpen, svarer politiadvokaten.

KAMPKNIV OG BATONG: Dette var kampkniven og stålbatongen som hovedfornærmede i Kongsberg-saken hadde på seg da han ble pågrepet i oktober i fjor.

Også ved pågripelsen av ham i Kongsberg i oktober i fjor, som senere endte opp i rettsapparatet, hadde 27-åringen våpen. Da hadde han en kampkniv og en stålbatong på seg og som politiet etter pågripelsen tok beslag i.

Ni personer siktet

Politiadvokat Bjørn Bakko ønsker ikke å bekrefte at alle eller de fleste av de ni som er siktet i saken tilhører samme miljø.

— Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte noen navn. Vi har ikke fått avhørt alle ennå. Det er for tidlig, rett og slett, sier Bakko, men legger til:

— De to som er registrert på bopel er siktet i min sak. Jeg kan bekrefte at vi har vært på den aktuelle adressen og gjennomført en ransaking og de to som er registrert bosatt der er siktet for bedrageriet. I den aksjonen vi gjennomførte, ble det pågrepet fem og avhørt en sjettemann. Det ble forsøkt pågrepet ytterligere tre personer, som ikke var i landet på det tidspunktet, og som vi ennå ikke har pågrepet. Blant de som ble etterlyst etter politiaksjonen, var hovedfornærmede i Kongsberg-saken. Han befant seg da på ferie i Tyrkia.

Et beløp på mellom 2,5 og tre millioner kroner er i tidsperioden fra midten av juni til midten av august i år kommet på avveie gjennom et omfangsrikt bedrageri mot banken Nordea.

Politiadvokaten bekrefter beløpet overfor Politiforum.

— Det er riktig, sier Bakko. Han vil imidlertid ikke bekrefte at det er snakk om Nordea, men det får Politiforum bekreftet fra andre kilder. Andre kilder forteller også at beløpet er på nærmere 2,9 millioner kroner.

Slik skjedde bedrageriet

— Det er opprettet et antall brukskontoer i en norsk bank. På kontonummer nr 1, for å kalle det det, blir det satt inn et beløp på maks 15.000 kroner, som man deretter går og tar ut i minibank. I samme øyeblikk som man tar ut beløpet der, overfører man de samme 15.000 kronene til neste konto i nettbanken, slik at man står igjen med 15 tusen i cash i hånda og samme beløp på neste konto, forteller politiadvokaten.

— Og dette har man gjort så mange ganger at man er kommet opp i et beløp på mellom 2,5 og 3 millioner?

— Ja. Det er totalt ni personer som er siktet for dette saksforholdet, svarer Bakko.

Aktiviteten skal ha funnet sted ulike steder på østlandet i løpet av en to-månedersperiode.

— Saksforholdet er anmeldt av banken, opplyser politiadvokaten.

Nordea bekrefter

Nordea bekreftet lørdag ettermiddag den alvorlige bedragerisaken som er under etterforskning ved Sør-Øst politidistrikt.

BEDRAGERIOFFER: Banken Nordea er blitt svindlet for nærmere tre millioner kroner gjennom et omfattende antall serieuttak fra minibank, kombinert med samtidige kontooverførsler mellom ulike bankkonti. Bildet viser Nordeas hovedkvarter i Oslo.

«Vi ser svært alvorlig på forsøk på bedrageri og annen økonomisk kriminalitet. Vi kan bekrefte at vi er kjent med forholdet. Dette er noe vi oppdaget internt og har politianmeldt», skriver kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea i en e-post til Politiforum.

Han føyer til:

«Vi kan ikke kommentere ytterligere rundt detaljer, da dette er knyttet til en pågående etterforskning».

Venner av en kamerat

Ved 17-tiden lørdag fikk Politiforum kontakt med den siktede 27-åringens kamerat, som han bor sammen med i Vestfossen. Mannen, som også har status som siktet i bedragerisaken, avviste på det mest bestemte at de to som er siktet for Nordstrand-skytingen var bekjente av ham selv. 

— Dette er venner av en kamerat. Jeg kjenner dem ikke, sier han til Politiforum.

«Jeg veit ingenting og ble sjokkert over at folk ble tatt her som tydelig skal ha gjort noe i Oslo», skriver han senere på sms.

«Ok. Hva med våpenbeslagene som er tatt hjemme hos dere, en maskinpistol nå sist og et annet skytevåpen 31. august? Og siktelsene mot dere for et bedrageri mot Nordea på 2,5-3 mill.?» spør Politiforum.

«Jeg veit ingenting og ble sjokkert over at det ble tatt så profilerte folk i mitt hus. Hva kan du si om det?», svarer han. Han oppgir også et polsk mobilnummer til en venn, som på direkte spørsmål fra Politiforum bekrefter at det var han som var venner med de to som ble pågrepet i den væpnede politiaksjonen onsdag kveld. Han sier han og kjæresten var gjester i Vestfossen og inviterte de to vennene til å komme dit da de ringte.

Vil ikke kommentere

Den siktede 27-åringens advokat, Morten Kjensli, ville ved 21-tiden fredag kveld  ikke kommentere de nye sakene som er under oppseiling mot hans klient, den hovedfornærmede i Kongsberg-saken.

REPRESENTERER HOVEDFORNÆRMEDE: Bistandsadvokat Morten Kjensli (t.h.) bistod hovedfornærmede under rettssaken mot den voldstiltalte politibetjenten fra Sør-Øst politidistrikt. Her utenfor Buskerud tingrett i Kongsberg torsdag 29. juni 2023.

— Jeg har på det nåværende tidspunkt ikke oversikt. Jeg har derfor ikke mulighet til å kommentere dette, sa Kjensli. Han sa at han i så fall måtte undersøke nærmere med et par kolleger lørdag formiddag.

Politiforum tok like før klokken 13 lørdag ny kontakt med advokaten, og ba om en kommentar innen klokken 15 lørdag. Denne henvendelsen var ved 18-tiden fortsatt ikke besvart.

Heller ikke 27-åringens samboer og kamerat i Vestfossen kunne hjelpe Politiforum med å få kontakt ved 18-tiden lørdag kveld.

«Jeg veit a faen hvor xxxxx er jeg», skrev han i en sms.

NB: Saken er korrigert 13.46 søndag 1. oktober 2023 etter at Politiforum ble kjent med at den 27 år gamle hovedfornærmede i Kongsberg-saken ikke var tilstede på hans folkeregistrerte adresse i Vestfossen da politiet gikk til aksjon der onsdag kveld denne uken. Politiforum beklager at den første versjonen av artikkelen ikke var tilstrekkelig presis på dette punktet.

Powered by Labrador CMS