Mindre bruk av elektrosjokkvåpen

Sammenlignet med resten av 2020, var fjerde kvartal den perioden hvor politiet brukte elektrosjokkvåpen færrest ganger.

Publisert Sist oppdatert

Bruken av elektrosjokkvåpen gikk ytterligere ned i fjerde kvartal, sammenlignet med tredje kvartal i fjor. I de tre siste månedene av 2020, avfyrte politiet elektrosjokkvåpen seks ganger og truet med bruk fire ganger, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

I alle situasjonene i fjerde kvartal har politiet vært konfrontert med en gjerningsperson som har vært bevæpnet med kniv, som personen enten har brukt eller truet med å bruke. Ved alle hendelsene var politiet også bevæpnet med skytevåpen, men situasjonen ble løst uten bruk av dette.

-Vi er meget tilfreds med at politiet også i disse krevende oppdragene har klart å løse situasjonene uten å måtte ta i bruk skytevåpen og uten å skade gjerningspersonen, sier prosjektleder Kjetil Lussand, i en pressemelding.

Krevende situasjoner

Hvis man sammenligner fjerde kvartal i 2020 med resten av året, brukte politiet elektrosjokkvåpen færre ganger enn noen annen periode i fjor.

Politidirektoratet opplyser at situasjonene hvor politiet avfyrte elektrosjokkvåpenet var krevende situasjoner hvor det var en åpenbar risiko enten for gjerningspersonen selv, politiet eller tredjeperson.

Til sammen bruke politiet elektrosjokkvåpenet 39 ganger i 2020. Politiet truet også med å bruke elektrosjokkvåpen 39 ganger i løpet av fjoråret.

Fortsetter i år

Norge har hatt et prøveprosjekt med bruk av elektrosjokkvåpen siden januar 2019, og i utgangspunktet skulle prosjektet være ferdig ved årsskiftet. Men i desember ble det bestemt at politidistriktene som er involvert i prøveprosjektet, fortsatt skal kunne bruke elektrosjokkvåpen i 2021.

-Dette er gledelig og i tråd med Politidirektoratets ønsker. I praksis innebærer dette ingen endringer for de berørte politidistriktene, virksomheten fortsetter som før, selv om utprøvingen formelt sett skulle avsluttes ved nyttårsskiftet, sa prosjektleder Kjetil Lussand, i desember.

Det er politidistriktene Troms, Sør-Vest, Øst og Oslo som er en del av prøveprosjektet.

LES OGSÅ: Forlenger elektrosjokkvåpen-prosjektet: - Dette er gledelig

Powered by Labrador CMS