Kjetil Lussand, leder for elektrosjokkvåpen-prosjektet i politiet.
Kjetil Lussand, leder for elektrosjokkvåpen-prosjektet i politiet.

Forlenger elektrosjokkvåpen-prosjektet: - Dette er gledelig

Politidistriktene som er med i prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen, skal fortsatt kunne bruke dette til neste år.

Publisert Sist oppdatert

Norge har hatt et prøveprosjekt med bruk av elektrosjokkvåpen siden januar 2019, og i utgangspunktet skulle prosjektet være ferdig ved årsskiftet. Men nå har Justis- og beredskapsdepartementet, etter anmodning fra POD, sagt seg enig i at politidistriktene som er involvert i prøveprosjektet, fortsatt skal kunne bruke elektrosjokkvåpen i 2021.

-Dette er gledelig og i tråd med Politidirektoratets ønsker. I praksis innebærer dette ingen endringer for de berørte politidistriktene, virksomheten fortsetter som før, selv om utprøvingen formelt sett skulle avsluttes ved nyttårsskiftet, sier prosjektleder Kjetil Lussand, i en pressemelding.

Det er politidistriktene Troms, Sør-Vest, Øst og Oslo som er en del av prøveprosjektet.

Nå skal resultatene fra prøveprosjektet evalueres av Umeå universitet i Sverige, som skal skrive en rapport om erfaringene som er gjort. Prosjektgruppen i POD, Politihøgskolen og Politiets Fellestjenester skal også ferdigstille sin anbefaling, som skal leveres til Justisdepartementet sommeren 2021.

-Med samtykket fra Justisdepartementet om forlengelse inn i 2021 vil politidistriktene fortsatt ha tilgang til, og kan bruke maktmiddelet inntil vi får en endelig avklaring fra politiske myndigheter om elektrosjokkvåpen kan innføres generelt i politiet eller ikke, sier Lussand.

LES OGSÅ: Svensk politi ferdig med prøveprosjekt: – Taser er det beste verktøyet de har fått