Tidligere politimann Eirik Jensen ble i juni 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet. Advokat Sigurd Klomsæt var hans forsvarer i siste runde i retten.

Eirik Jensens forsvarer: - Han ble ofret

Sigurd Klomsæt, forsvareren til Eirik Jensen, mener Oslo politidistrikt måtte finne en syndebukk når kritikkverdige forhold kom frem internt i politidistriktet.

Publisert Sist oppdatert

Et eksternt ledet utvalg som skulle identifisere læringspunkter etter Eirik Jensen-saken ble nedsatt før jul i fjor, og i dag ble rapporten lagt fram.

Oslo politidistrikt får krass kritikk i rapporten, som konkluderer med at bekymringsmeldinger over et langt tidsrom ikke ble ansvarlig håndtert av ansvarlig ledelse i politidistriktet.

- Vi konkluderer ganske klart med at når lederskapet ikke sørget for å undersøke de bekymringsmeldingene som fremkom, sviktet de som lederskap, sa utvalgsleder Ingeborg Moen Borgerud under dagens framleggelse.

- Bekymringsmeldingene ble ikke undersøkt og dermed oversett, og i praksis nærmest godtatt, sa Moen Borgerud.

Advokat Sigurd Klomsæt, som er Eirik Jensens forsvarer, sier i en kommentar til Politiforum at utvalgets rapport er en knusende dom over kultur og ledelse i Oslo politidistrikt.

- Man har akseptert at Eirik Jensen fulgte sin egen praksis for informantbehandling. Når de kritikkverdige forholdene etter hvert ble åpenbare internt i Oslo politidistrikt, måtte man finne en syndebukk. Derfor ble Eirik Jensen ofret, sier Klomsæt.

Han legger til at utvalget kritiserer Oslo politidistrikts opptreden gjennom en årrekke.

- I mer enn 20 år sa utvalgslederen. Det betyr at de kritikkverdige forhold ble etablert helt tilbake i Ingelin Killengreens dager som politimester. Når hun senere ble politidirektør, sørget hun for å ha sine betrodde folk i ledelsen, sier han.

Klomsæt mener dette er en svært ubehagelig rapport for en lang rekke tidligere og nåværende ledere i norsk politi.

- For eksempel er nåværende sjef for PST, Sjøvold, tidligere politimester i Oslo. Kan vi ha tillit til en politileder med ansvar for nasjonens sikkerhet, når han har vist at han lukker øynene for kritikkverdige forhold han var ansvarlig for?, sier han.

- Rapporten viser at politiledelsen var nødt til å finne en syndebukk. Derfor ble Eirik Jensen ofret i en fabrikkert rettsprosess, mener Klomsæt.

Powered by Labrador CMS