Hobbybutikk fra Grimstad skal levere droner til politiet

Elfun AS skal levere opptil 585 droner til norsk og svensk politi.

Publisert

Det skriver Dronemagasinet.

Grimstad-bedriften Elfun, som på sin nettside omtaler seg selv som « Skandinavias største utvalg av radiostyrt hobby», har nå inngått en kontrakt med Politiets Fellestjenester (PFT) til en verdi av 100 millioner kroner over fire år.

– Kontrakten er den største vi har hatt til en enkeltstående kunde til nå. Jeg antar vi blir valgt på grunn av kombinasjon av produkt og service-potensiale. Vi har verksted her i Grimstad, mens andre gjerne må sende dronene til utlandet for reparasjon, sier deleier Knut Jørgen Myre i Elefun til Dronemagasinet.

Fire kategorier

Avtalen innebærer leveranse av droner i fire kategorier:

  • UAS klasse A: Foto/åsted: Formålet med disse dronene er å sette politiet i stand til å utarbeide åstedsdokumentasjon.
  • UAS klasse B: Liten observasjon: Formålet med disse dronene er å sette politiet i stand til å løse oppdrag med akutte observasjonsbehov.
  • UAS klasse C: Medium observasjon: Formålet med disse dronene er å sette politiet i stand til å løse langvarige observasjonsoppdrag.
  • UAS klasse D: Innendørs: Formålet med disse dronene er å sette politiet i stand til å løse observasjonssoppdrag innendørs.

Kinesisk drone

Ifølge Dronemagasinet vil norsk politi sannsynligvis gå til anskaffelse av 100 droner i klasse A, 65 i klasse B, 30 i klasse C og 50 i klasse D.

Dronene som skal leveres er hyllevare fra den kinesiske produsenten DJI. For klasse C innebærer det droner av typen DJI Matrice 300, mens det for klasse A er snakk om droner av merket DJI Mavic 3.

– Matrice 300 kan brukes til mye innen søk- og redning, og tåler mye vær og har rundt tre kvarters flytid per batterisett, sier Myr til Dronemagasinet.

100 dronepiloter

Ifølge Techradar kan én drone av typen DJI Mavic 3 komme til å koste opp mot 18.000 kroner.

Anskaffelsen ble offentliggjort i mai i år.

Den gang uttalte Jørgen Lunde Ronge, som har fagansvaret for droner i politiet, at det skulle utdannes opptil hundre dronepiloter totalt i norsk politi de kommende18 månedene.

Disse skal fordeles på seks operatører per politidistrikt og særorgan.

– Det gjør oss til en av de største droneoperatørene i landet. Det er en spennende utfordring å få organisert det på en måte som gjør at vi får et godt utbytte, samtidig som vi opprettholder sikkerhetsnivået vi ønsker, sa Ronge i et tidligere intervju med Dronemagasinet.

LES OGSÅ: Slik kan politiet bruke mobiltelefoner for å lokalisere skudd

Powered by Labrador CMS