Politi ved stedet på Dale i Sandnes der en 63 år gammel mann skjøt mot seks politifolk som ventet på ham utenfor boligen hans. Politiet kom til stedet etter melding om skyting.
Politi ved stedet på Dale i Sandnes der en 63 år gammel mann skjøt mot seks politifolk som ventet på ham utenfor boligen hans. Politiet kom til stedet etter melding om skyting.

Drapsforsøk på seks politifolk: Mann dømt til 11 år og seks måneders fengsel

Mannen (64) anket saken etter dommen i tingretten. Nå er dommen falt i lagmannsretten.

Publisert Sist oppdatert

I april i fjor åpnet en mann ild mot seks politifolk på Dale i Sandnes. Mannen ble først dømt til 11 år og seks måneders fengsel i Jæren tingrett, for drapsforsøk på de seks politifolkene. Han anket dommen, og i går falt dommen i ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Her ble den 64 år gamle mannen idømt den samme straffen som i tingretten, fengsel i 11 år og seks måneder. Dette var også det samme som aktor la ned påstand om i tingretten.

64-åringen ble også dømt til inndragelse av en rekke våpen, og til å betale oppreisningserstatning.

Statsadvokat Folke Åmlid sier til Politiforum at påtalemyndigheten er fornøyd med at lagmannsretten har domfelt tiltalte i samsvar med tiltalen for forsøk på drap på alle de seks polititjenestepersonene, og at straffen er i samsvar med påtalemyndighetens påstand.

- Ligner ingen annen sak

- Vi merker oss at lagmannsretten er enig i at det kun var politiets oppdragsutførelse, flaks og tilfeldigheter som var årsaken til at ingen ble alvorlig skadet eller drept. Videre at det ble ansett som kvalifisert skjerpende at tiltalte gikk til et massivt og væpnet angrep på politiet, uten noen som helst foranledning og forvarsel, sier Åmlid.

Da saken var oppe i tingretten forklarte Åmlid at dette var en sak som ikke lignet noen annen sak som har vært prøvd for norsk rettssystem.

- Han var rustet for krig. Om han ikke hadde blitt stoppet, ville det blitt en lengre skuddveksling, sa statsadvokat Folke Åmlid i sin avslutningsprosedyre for Jæren tingrett.

Den domfelte mannens forsvarer, Svein Kjetil Svendsen, skriver i en e-post til Politiforum at klienten er skuffet over dommen.

- Han mener han ikke har skutt for å drepe og synes det er vanskelig å forstå at retten har lagt til grunn at han hadde drapsforsett da han løsnet skudd på Dale. Han synes også straffen er for streng. Dommen vil gjennomgås for å vurdere om den skal ankes til Høyesterett, uttaler Svendsen.

Nektet straffskyld

Politiet hadde oppsøkt tiltalte etter melding om skyting, og valgte å bevæpne seg på grunn av 63-åringens historikk.

Mens politiet stod utenfor boligen, ringte de mannen og ba ham komme ut. Mannen gikk med på dette, men da han åpnet ytterdøren startet han å skyte mot politifolkene på stedet.

63-åringen skjøt blant annet rett på en tjenestebil, hvor en polititjenestemann satt i førersetet. Drapsforsøket mislyktes idet prosjektilene prellet av frontruten, som hadde pansret glass. Mannen skjøt også mot fire av de andre tjenestepersonene som stod like ved, og mot en innsatslederbil hvor det også satt en polititjenestemann i førersetet.

Mannen var sterkt ruset, og ifølge Stavanger Aftenblad hadde han en målt promille på 2,3 da han ble pågrepet.

På grunn av rusen husker ikke tiltalte noe av skytingen, men han nektet straffskyld for drapsforsøk. I retten erkjente han derimot brudd på våpenloven, etter at politiet fant en rekke skarpladde våpen hos ham. Mannen ble først uskadeliggjort da politiet skjøt tilbake og traff ham.

Politiforum oppdaterer saken.

LES OGSÅ: Dømt til 11,5 års fengsel for drapsforsøk på seks politifolk

Powered by Labrador CMS