Tro ikke alt du hører om pensjon

«Den store pensjonsbomben». «Offentlig ansatte er unntatt pensjonsreformen». «Slik blir du pensjonsvinner». Pensjon er på tabloidavisenes førstesider, men informasjonen er feil.

Publisert Sist oppdatert

Den største misforståelsen har vært at offentlig sektor er unntatt pensjonsreformen. Sannsynligvis oppsto misforståelsen her: Mens tjenestepensjonsordningene i privat sektor ser ut til å bli endret, er hovedprinsippene for offentlig tjenestepensjon foreløpig som før. Offentlig tjenestepensjon gir fortsatt en garanti på 66 prosent av pensjonsgrunnlaget hvis du har full opptjening. Men garantien er før levealdersjustering.

Når pensjonen levealdersjusteres, betyr det i praksis at pensjonen kan bli lavere enn 66 prosent. Og jo yngre du er, desto sterkere effekt gir levealdersjusteringen. Et eksempel: Levealdersjusteringen gjør at en person som er født i 1953 må jobbe nesten ett år lengre for å få samme pensjon som en som er født i 1943.

Individuell garanti

Kanskje skyldes misforståelsen også dette: Levealdersjustering Fra 2011 skal den opptjente pensjonen din fordeles på det antall år du forventes å leve. De som er født i 1958 eller tidligere, har fått en egen individuell garanti i offentlig tjenestepensjon. Denne garantien gjør at de likevel får 66 prosent av pensjonsgrunnlaget – hvis de har full opptjening.

Det kan gi inntrykk av at de er skjermet fra pensjonsreformen. I virkeligheten var det gamle regelverket slik at noen grupper fikk langt mer enn 66 prosent før reformen.

Fortsatt venter vi på høringsforslaget om hvordan offentlig tjenestepensjon blir for de som er født etter 1953. Men én ting er sikkert: Alle får pensjonen levealdersjustert. I tillegg får alle, uansett årskull, pensjonen sin regulert etter nye regler. Det betyr i praksis litt mindre pensjon utbetalt enn med den gamle reguleringen.

Med andre ord: Også ansatte i offentlig sektor bidrar til å redusere pensjonskostnadene i samfunnet.

Velg med omhu

Kontakt Statens pensjonskasse hvis du lurer på noe som har med tjenestepensjonen din å gjøre. Statens pensjonskasse kan gi deg informasjon som er skreddersydd ditt behov og som tar utgangspunkt i din pensjonsopptjening.

Du finner også mye nyttig informasjon på www.spk.no.