Samboeren til avdøde Jesper Jul, Sandra Schumann, sammen med den svenske politihundeføreren Fredrik Wemrin og Rune Grimstad fra Norges politihundelag. Schumann holder beviset på støtte fra politihundeførere fra Danmark, Sverige og Norge.
Samboeren til avdøde Jesper Jul, Sandra Schumann, sammen med den svenske politihundeføreren Fredrik Wemrin og Rune Grimstad fra Norges politihundelag. Schumann holder beviset på støtte fra politihundeførere fra Danmark, Sverige og Norge.

I desember ble politimannen Jesper (43) drept. Nå gir norske og svenske kolleger penger til enken.

Norske politihundeførere dro til Danmark for å bidra.

Publisert Sist oppdatert

Han ble skutt fordi han bar en politiuniform, skriver forbundsformann, leder av de danske Politiforbundet Claus Oxfeldt i siste utgave av Dansk politiblad.

Jul hadde vært på politistasjonen, og var i ferd med å laste inn sin tjenestehund i politibilen iført sin politiuniform, da gjerningsmannen nærmet seg bakfra og på kort hold skjøt Jul i bakhodet med en stjålet 22. kaliber pistol.

Det hadde ikke vært noen kontakt mellom politimannen og gjerningsmannen forut for skuddet. Etter en omfattende politijakt, ble gjerningsmannen pågrepet etter kort tid.

− Vi ønsket å følge eksempelet fra våre svenske kolleger, som umiddelbart etter drapet igangsatte en kronerulling for å hjelpe både barn og samboer med den økonomiske virkeligheten, sier hundefører Johan Sund Eliassen til Politiforum.

– Lett å identifisere seg med

Eliassen ble umiddelbart etter politidrapet kontaktet av en svensk politihundefører han tidligere har truffet gjennom nordiske politihundekonkurranser. Og tente straks på ideen om en symbolsk pengeinnsamling til politimannens samboer og to barn fra et tidligere forhold.

– Vi gjør dette av respekt, som kollegaer. Vår kollegialitet strekker seg også til hans samboer og barn. Det er noe med dette politisamholdet og bransjetilhørigheten. Vi kan så lett identifisere oss med hendelsen, både som politifolk og hundeførere. Dette kunne ha skjedd hvilken som helst uniformert politiansatt, sier Eliassen til Politiforum.

Han koordinerte og tilrettela for innsamlingen fra norske politihundeførere.

Beviset på donasjonen fra norske og svenske kolleger.
Beviset på donasjonen fra norske og svenske kolleger.

− Mange politihundeførere, politihundelag over hele landet og ikke minst Norsk politihundelag, har bidratt til summen, som styremedlem Rune Grimstad i Norsk politihundelag overrakte politimannens samboer i København i går. Sammen med den svenske politihundeforeningene, klarte de å samle inn 75.000 kroner som et kollegabidrag.

− Vi gjør dette for å markere at vi står sammen i sorgen etter en gode kollega. Dette var et anslag mot en politikollega og hundefører i Danmark som rammet oss alle hardt, sier Eliassen.

Eliassen sier at en av grunnene til at politihundeførerne i de nordiske landene står samlet, er at de i mange år har hatt et godt samarbeid gjennom de årlige nordiske mesterskapene, der de beste patruljehundene og narkotikahundene fra hvert land konkurrerer om å bli nordisk mester.

− Det er mange som er blitt godt kjent med hverandre på kryss av landegrensene gjennom både konkurranser og faglig samarbeid. Det gjorde at det var lett å identifisere seg med hendelsen og å gjennomføre en symbolsk pengeinnsamling. Noen av oss har jo konkurrert mot arbeidskollegaer og nære venner av Jul. Selv om mange av oss ikke kjenner han direkte, så påvirker dette oss. Hvis vår felles kronerulling kan bety noe for de pårørende, er det en liten pris for oss å betale, sier Eliassen.