I dag startet rett saken mot mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995 i i Haugaland og Sunnhordland tingrett.

Tengs-saken: I dag startet et åtte uker langt rettsmaraton

Ble den 17 år gamle Birgitte Tengs drept av den nå 52 år gamle mannen, på Karmøy i 1995? I dag startet rettssaken som skal gi svaret på den uløste drapsgåten.

Publisert Sist oppdatert

52-åringen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995, nektet straffskyld da rettssaken startet i Haugesund.

Iført grå hettegenser og turbukser sitter 52-åringen ved siden av siden forsvarere inne i retten. Litt tilbaketrukket fra bordkanten er han vendt mot dommerne foran i salen.

På motsatt side sitter foreldrene til Birgitte Tengs sammen med sine bistandsadvokater. Også de følger oppmerksomt med hva som skjer hos dommerne i saken.

Rettssaken omhandler alle foreldres mareritt, poengterte aktor Nina Grande i sin innledning.

Mannens forsvarer, advokat Stein Kristiansen, sa senest fredag til NTB at svaret på spørsmålet vil bli «Nei» eller «Ikke skyldig».

Kristensen har tidligere sagt at klienten nekter for å ha hatt noe som helst å gjøre med drapet på Birgitte Tengs.

Jenta ble funnet drept med store hodeskader på et inngjerdet beiteområde ved Gamle Sundsveg på Karmøy på morgenen den 6. mai i 1995.

LES OGSÅ: Birgitte-saken: Politiets samfunnsoppdrag ble ikke utført av de som var satt til å forvalte det

DNA-bevis blir sentralt

Det var 1. september i fjor at mannen ble pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs. Pågripelsen kom etter at etterforskningen av saken ble tatt opp igjen av Kripos' nyopprettede Cold Case-gruppe i 2016.

Under etterforskningen har politiet koblet tiltalte til drapet med DNA-bevis, sikret gjennom nye analyser av gamle prøver fra Tengs' strømpebukse. Det er sikret biologisk materiale som knytter ham til drapet gjennom en svært sjelden DNA-mutasjon.

Statsadvokaten kan ikke gå til retten med en straffesak uten å være overbevist om at bevisene holder til domfellelse.

– Uten at jeg kan gå i detalj om hva som skal legges fram i retten, kan vi si at DNA vil bli svært sentralt i saken, og da særlig funnene som ble gjort etter at saken ble tatt opp på nytt, har konstituert statsadvokat Thale Thomseth sagt tidligere til NTB.

Hun er aktor under rettssaken sammen med statsadvokat Nina Grande og politiinspektør Unni Byberg Malmin.

Aktor: Ingen annen realistisk forklaring for DNA-spor i Tengs-saken

Det finnes ingen annen realistisk forklaring for at tiltaltes DNA ble funnet på Birgitte Tengs strømpebukse, enn at det skjedde i forbindelse med drapet.

Det sa statsadvokat Nina Grande i sitt innledningsforedrag da rettssaken startet mandag.

I tiltalen er det anført at det er den tiltalte 52-åringens DNA som ble funnet på strømpebuksen.

Han nekter straffskyld, og mener sporet må ha en annen forklaring. Det finner påtalemyndigheten usannsynlig.

– Anførselen er at funnet ikke lar seg forklare uten at gjerningsmannen avsatte sporet i forbindelse med drapet. Det er ingen andre realistiske måter sporet kan ha blitt avsatt, sa Grande.

DNA-funnet er hovedbeviset i saken. Grande viste til at det også er indiser som vil bli lagt fram, men at disse ikke er tilstrekkelige bevis i seg selv.

Statsadvokat Nina Grande forklarte også retten hvordan påtalemyndigheten tok feil da de pågrep og tiltalte fetteren til Birgitte Tengs for drapet i 1995.

Ble trukket fram som moduskandidat

52-åringen er dømt en rekke ganger tidligere, både før og etter at Birgitte Tengs ble drept.

Også under den første etterforskningen av saken ble mannen trukket fram som en moduskandidat på grunn av sine tidligere dommer, og fordi han ikke hadde alibi for drapstidspunktet.

Hans forsvarer Stian Kristensen avviser likevel DNA-funnet som et fellende bevis.

– Jeg vil vente til rettssaken med å gå i detalj om hvordan vi anser DNA-beviset, men det er på det rene at det er hentet ut fra så mikroskopiske mengder biologisk materiale at det kun var mulig å få fram kjønnsmarkøren og ikke en komplett DNA-profil, har Kristensen sagt tidligere.

Han peker på oversmitte som en forklaring på hvordan materialet kan ha kommet på Tengs' strømpebukse.

– I det ligger det at vi mener at det kan være andre overføringskilder enn gjennom drapshandlingen, sier han.

Tiltalte starter forklaringen onsdag

Rettssaken som startet i dag, vil gå over åtte uker. Tiltalte vil forklare seg onsdag og torsdag. Før han starter, skal et sakkyndig vitne snakke om hvilke utfordringer retten må forholde seg til når det gjelder hukommelsen hos dem som skal vitne om ting som skjedde for 27 år siden.

Hvis alt går etter planen, avsluttes rettssaken med forsvarers prosedyre 5. januar neste år.

Powered by Labrador CMS