Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen.

Sex-ukultur

Skarpenes: - Tok grep i 2018

Rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen (PHS) sier skolen iverksatte tiltak for to år siden for å motvirke seksuell trakassering i forbindelse med studentenes leiropphold.

Publisert

Det melder skolen selv i en pressemelding i dag.

- Politihøgskolen stiller seg bak politidirektørens tydelige utspill om nulltoleranse mot seksuell trakassering. Dette inkluderer også uønskede hendelser mellom instruktører og politistudenter ved gjennomføring av leiropphold, sier Skarpenes i pressemeldingen.

PHS-rektoren skriver der at skolen allerede i 2018 tok grep, etter innspill fra studenter.

Instruktører fikk beskjed om å ikke komme tilbake

Disse tiltakene ble innført i 2018, ifølge pressemeldingen:

  • Brev ut til instruktører som skal delta på våre leiropphold. Vi tydeliggjør ansvar og rolle, og gjør oppmerksom på at det ikke skal foregå tilnærmelser og upassende relasjoner med studenter.
  • Ved oppstart av samlingene gjentas dette, også studentene får samme beskjed, om sitt ansvar.
  • Vi har også lagt restriksjoner på sammenkomster og fester.
  • Ved enkelte tilfeller har instruktører fått beskjed om at vi ikke ønsker vedkommende tilbake i vårt arbeid.

Vi ønsker at studenter som opplever noe ubehagelig skal si klart ifra.

- Etter at det nå ble fornyet fokus på dette temaet, vil vi ha en dialog overfor studentrådene våre. Hensikten er å få så mye informasjon og oppdaterte inntrykk som mulig, direkte fra studentene. Vi ønsker at studenter som opplever noe ubehagelig skal si klart ifra, sier Skarpenes.

Hun har også informert de ansatte ved PHS om hvilke grep skolen tar.

- Så langt har vi ikke kunnskap og informasjon om konkrete saker som kan berettige oppfølging som personalsaker, eller inn mot mulig anmeldelse og etterforskning. Men vi vil ikke nøle med å ta tak i slike saker, hvis vi har tilstrekkelig grunnlag, sier Skarpenes.

Opprørt politidirektør

Pressemeldingen kommer etter at Politiforum tirsdag kveld meldte om at politidirektør Benedicte Bjørnland hadde blitt informert om en sex-ukultur i forbindelse med leiropphold for B3-studenter på PHS.

Informasjonen har kommet for en dag i forbindelse med et pågående forskningsprosjekt.

- Jeg fikk høre om misbruk av posisjon for å oppnå seksuelle handlinger i bytte mot gunstige vakter eller gode referanser. Jeg fikk høre om festkultur – og om såkalt «knulle-torsdag» ved B3-leir (Bachelor politiutdanning – operativ trening under leiropphold i tredje år). Instruktører beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, sa Bjørnland.

Det skal være nulltoleranse i etaten for seksuell trakassering. Og det skal være trygt å være student på Politihøgskolen.

Skarpenes sier skolen kommer til å følge opp forskningsarbeidet og rapporten når den kommer.

- Vi har frem til nå fått noen eksempler fra et pågående forskningsarbeid. Vi vil sette oss grundig inn i rapporten fra forskerne når den er klar, og på veien dit vil vi også nå be om en ny orientering om funnene så langt. Dette er viktig for å treffe med tiltak, og om vi skal iverksette flere. Så vil det sikkert bli debatt om denne rapporten, som ved all forskning. Uansett er vi opptatt av det forebyggende arbeidet videre, sier hun, og avslutter:

- Det skal være nulltoleranse i etaten for seksuell trakassering. Og det skal være trygt å være student på Politihøgskolen.

Powered by Labrador CMS