- Killengreen gir politimesterne munnkurv

Politimesterne får ikke lov til å svare Høyreleder Erna Solberg om de må kutte politistillinger. Det vil politidirektør Ingelin Killengreen gjøre selv. – Dette er å gi politimestrene munnkurv, mener Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund.

Publisert Sist oppdatert

– På den ene siden ønsker man aktive og offensive politimestrene, men det som skjer i praksis er at de ikke får lov å uttale seg. Det er unektelig en uheldig overstyring, sier Johannessen til VG.

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, er enig med Johannessen.

– Høyre ba om svar fra politimestrene fordi virkelighetsbeskrivelsen fra statsråd Knut Storberget og den vi får når vi er ute og møter politiet overhodet ikke matchet hverandre, sier Oktay Dahl til VG.

Han sier videre at Høyre ikke stoler på at man får det fulle og hele bildet fordi departementet og Politidirektoratet er så opptatt av å skjønnmale.

– Når en stortingsgruppe kommuniserer skriftlig med politietaten skjer det i linjen gjennom Justisdepartementet og Politidirektoratet. I dette tilfellet har et partis stortingsgruppe tatt direkte kontakt med politidistriktene, og dermed utelatt både departementet og direktoratet. Politidirektoratet har derfor bedt om at henvendelsen rettes tjenestevei i henhold til vanlig praksis, sier sjefinspektør i Politidirektoratet, Oddbjørn Mjølhus, til VG.

I følge VG skriver politimester Arne Sverre Karoliussen på Sunnmøre til Høyre at «Politidirektoratet har besluttet å besvare henvendelsen samlet og gjeldende for alle politidistrikt.» Han mener det er hensiktsmessig og tjenlig at informasjon som dette blir koordinert gjennom direktoratet.

– Vi forstår selvfølgelig at det er behov for å se ting i en sammenheng og at noen av dem vi møter i likhet med Storberget har en agenda. Men dette minner imidlertid mest av alt om munnkurv og at vi fortsatt skal få informasjon om hvor bra alt står til fremfor å få en reell beskrivelse av utfordringene som norsk politi står oppe i. Den åpne høringen i kontrollkomiteen blir ikke mindre viktig etter dette, sier André Oktay Dahl til VG.

Han synes det ikke er god saksbehandling at Høyre måtte purre fire ganger sist de spurte departementet om situasjonen i politiet.

Powered by Labrador CMS