FOLKEFEST: Fra og med 16. september er Bergen vertsby for sykkel-VM, og opp mot 500.000 besøkende er forventet. Her fra Tour de Fjords i mai.

Ulovlige arbeidslister under sykkel-VM i Bergen:

Politiansatte tvinges til å jobbe fire helger på rad

Politimannen Pål Hybertsen fra Trøndelag er en av flere som Politidirektoratet beordrer til å jobbe flere helger på grunn av sykkelfesten i Bergen. – Uakseptabelt, svarer Politiets Fellesforbund. De har nå varslet Arbeidstilsynet.

Det kan bli norsk folkefest når verdens beste syklister kommer til Bergen lørdag 16. september. Opp mot 500.000 tilreisende er ventet, og det er fra Politidirektoratet beordret opp mot flere hundre politifolk fra politidistriktene og Utrykningspolitiet for å ivareta sikkerheten og beredskapen i de tre ukene VM pågår.

Men det er fortsatt stridigheter mellom Politiets Fellesforbund (PF) og Politidirektoratet (POD) om hvilke regler som skal gjelde når politifolk beordres i tjeneste utenfor hjemdistriktet, noe som førte til brudd i forhandlingene i tidligere i sommer.

En drøy uke før VM-startskuddet går, har nå PF varslet Arbeidstilsynet fordi de mener POD bryter med arbeidsmiljøloven.

Politibetjent Pål Hybertsen fra Trøndelag politidistrikt er beordret til å jobbe fire helger på rad - første helga i Trøndelag, to helger i Bergen og den siste lokalt igjen.

– Dette er frustrerende og trist. For småbarnsforeldre blir det en stor belastning for familielivet – det å jobbe fire helger på rad fremstår som helt urimelig. I tillegg svekkes beredskapen i eget politidistrikt når så mange fra Utrykningsenheten må til Bergen, sier han.

Totalt er 26 beordret fra Trøndelag i perioden 11.-24. september, og av disse er ni politiansatte i samme båt som Hybertsen med flere jobbhelger på rad.

BEREDSKAP: På grunn av mange tilreisende må sikkerheten og beredskapen økes. Politidistriktene og UP er derfor bedt om å avgi opp mot 1.000 tjenestemenn, mange med helt spesielle kvalifikasjoner. Her er trafikkpoliti på Bryggen i Bergen.

Disse er nå i dialog med lokal arbeidsgiver, Trøndelag politidistrikt for å få til en løsning. I skrivende stund er dette uavklart.

Vanlig praksis er frivillig beordring hvor tjenestemenn har meldt seg til innsats.

– Helt uakseptabelt

– Etter vår mening er dette helt uakseptabelt, svarer forbundssekretær i PF, Arild Hustad.

Han forteller om flere tilbakemeldinger fra medlemmer i landets politidistrikter. Politiets Fellesforbund og Politidirektoratet har hatt flere drøftinger om saken.

– Vi skal nå vurdere å sette i gang nødvendige tiltak, slik at arbeidsbelastningen og avtaleverk for polititjenestemenn under sykkel-VM er i tråd med arbeidsmiljøloven.

Seksjonssjef Frode Aarum i POD hadde ikke mulighet til å svare på Politiforums henvendelse i dag.

Powered by Labrador CMS