SAMLER INFORMASJON: Kripos har lenge jobbet med å stille flyktninger fra Ukraina spørsmål om hva de har opplevd under krigen.
SAMLER INFORMASJON: Kripos har lenge jobbet med å stille flyktninger fra Ukraina spørsmål om hva de har opplevd under krigen.

KRIGEN I UKRAINA

App fra Kripos kan avdekke krigsforbrytelser

Ett år med krig i Ukraina har gitt Kripos mer erfaring med etterforskning av mulige krigsforbrytelser. En app skal gjøre det enklere å samle informasjon.

Publisert

I dag fredag har krigen i Ukraina vart i ett år. Nå har Kripos laget en egen app som skal hjelpe de med å avdekke mulige krigsforbrytelser, ifølge NRK.

Statskanalen har snakket med politiadvokat Anette Berger i Kripos, som forteller at appen allerede har blitt tatt i bruk av andre land.

Appen gjør det mulig for Ukrainere som har flyktet fra krigen å rapportere om hva de har opplevd eller vært vitne til.

Kripos har siden mars i fjor deltatt i en internasjonal etterforskning av krigsforbrytelser i Ukraina.

Siden krigen brøt ut har over 40.000 flyktet fra Ukraina til Norge.

Kripos har sammen med det internasjonale nettverket samarbeidet om å avdekke krigslovbrudd. De prøver også å finne ut om det kan være folk i Norge som kan stå bak krigsforbrytelser.

Assisterende sjef Ketil Haukaas sier prioriteringen til Kripos er å sikre informasjon, og at Norge skal ikke være en frihavn for folk som har utført kriminelle handlinger i krig.

Haukaas bekrefter til NRK at Kripos ikke har noen pågående etterforskning i dag som dreier seg om at nordmenn er mistenkt for å stå bak krigsforbrytelser.

I podkasten "Med Kripos på jobb" kan man høre at mange av de Kripos har snakket med har vært utsatt for handlinger som drapsforsøk, seksuelle overgrep eller frihetsberøvelse.

2700 av flyktningene har ifølge podkasten svart på spørsmål fra Kripos. Svarene er systematisert for å kunne brukes i en mulig fremtidig etterforskning.

Powered by Labrador CMS