Nærmere 1200 personer står i soningskø til norske fengsler, og justisminister Anders Anundsen ønsker å noen av disse til Sverige. Det kan vise seg vanskeligere enn først tenkt.

Takker nei til fanger fra Norge

Justisminister Anders Anundsen får et høflig nei takk fra sin svenske kollega på forespørselen om å la norske fanger sone i svenske fengsler.

Publisert Sist oppdatert

Det er Svenska Dagbladet som melder dette.

– Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har her i landet nå. Vi har lange soningskøer, og det er derfor vi har tatt kontakt med svenskene for å se om det er mulig å leie fengselsplasser der, sa justisminister Anundsen til NRK i desember.

Først nå kommer et svar fra Sverige, og det er negativt.

Den svenske justisministeren Beatrice Ask begrunner avslaget med at det må en svensk lovendring til for at svenske myndigheter skal kunne foreta norsk myndighetsutøvelse.

- Enten må da Sverige ta seg av norsk myndighetsutøvelse, eller norske myndigheter utføre slik virksomhet i Sverige. Så dette er ikke enkelt, og det bør vi nok svare ham, sier Ask ifølge avisen.

Dermed må Anundsen foreløpig belage seg på å finne rom for den stadig voksende soningskøen innenlands, hvis han da ikke får til andre løsninger.

Ask lukker imidlertid ikke døren helt, og viser til et nordisk samarbeid der man gjerne hjelper hverandre. For svenskene har overkapasitet på soningsplasser, men de får ikke endret lovverket på kort tid.

Anundsen på sin side viste i sitt brev til Ask at belgiske myndigheter har inngått en avtale med Nederland om leie av fengselsplasser for belgiske fanger i nederlandske fengsler.

Ideen om å finne en ny norsk eksportartikkel er dermed ikke avsluttet.

Powered by Labrador CMS