Statsminister Erna Solberg. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

- Nytt utstyr og flere politifolk kan ikke beskytte oss mot alle farer og trusler

I sin tale under 22. juli-markeringen sa Erna Solberg at Norges evne til å håndtere terrorangrep og alvorlig kriminalitet er sterkere enn noensinne.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det ti år siden terroren 22. juli 2011. Dagen ble blant annet markert i regjeringskvartalet, hvor statsminister Erna Solberg talte.

- Vi må ikke la hatet stå uimotsagt. Terroren viste oss at det var nødvendig å styrke beredskapen i Norge. På de ti årene som har gått, har vi fulgt opp anbefalingene fra 22. julikommisjonen. Norges evne til å håndtere terrorangrep og alvorlig kriminalitet er sterkere enn noensinne. Likevel kan vi aldri si vi er ferdige. Beredskapen må utvikles hele tiden. Samtidig kan ikke nytt utstyr og flere politifolk beskytte oss mot alle farer og trusler, sier Solberg, i talen.

Hun poengterte at den viktigste beredskapen er noe vi må bygge i hver enkelt av oss i et forsterket vern mot intoleranse og hatprat, for empati og toleranse.

- Derfor har vi i mange år jobbet målbevisst for å motvirke radikalisering og voldelig ekstremisme for å hindre rasisme og hatkriminalitet, sier Solberg, og legger til at dette er et arbeid hele samfunnet kan ta del i, og at alle har ansvar for å si fra om ekstreme holdninger.

- Terroren 22. juli var et angrep på demokratiet vårt. Det var en politisk motivert terrorhandling rettet mot Arbeiderpartiet, AUF og deres ideer. Men det var mer enn en politisk bevegelse som ble rammet. Et helt land ble slått i bakken. Men vi reiste oss igjen. Men Norge ble forandret av en erfaring som fortsatt smerter, sier Solberg.

Statsministeren benyttet også anledningen til å takke alle som var med på å redde liv, både i regjeringskvartalet og på og ved Utøya.

- I dag minnes vi de 77 som aldri kom hjem. De skal hver dag minne oss på hvor viktig det er å kjempe for den tilliten, den åpenheten og det mangfoldet vi har i Norge. Den kampen må aldri ta slutt, sier Solberg.

I tillegg til markeringen i regjeringskvartalet, holdes det også markering på Utøya og et nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum.

Powered by Labrador CMS