Unn Alma Skatvold er ny leder av Politiets Fellesforbund. Det vedtok forbundsstyret i Politiets Fellesforbund i dag.
Unn Alma Skatvold er ny leder av Politiets Fellesforbund. Det vedtok forbundsstyret i Politiets Fellesforbund i dag.

Skatvold ny leder av Politiets Fellesforbund

Skatvold rykker opp fra nestledervervet hun har hatt i ni år, og overtar etter Sigve Bolstad. Vegar Monsvoll blir ny nestleder.

Publisert Sist oppdatert

Unn Alma Skatvold er valgt som ny leder for Politiets Fellesforbund. Det ble klart på forbundsstyremøtet i Politiets Fellesforbund i dag.

1. mars gikk Sigve Bolstad av som leder av Politiets Fellesforbund etter ni år. Bolstad skal tilbake til Oslo politidistrikt, som nestkommanderende under John Roger Lund i enhet Øst.

Skatvold, som har vært nestleder i Politiets Fellesforbund i nesten ni år, tar nå steget opp som leder. Forbundsstyret har besluttet at hun sitter som leder fram til landsmøtet i november, hvor landsmøtet tradisjonelt velger ny leder.

Vegar Monsvoll er ny nestleder i Politiets Fellesforbund.
Vegar Monsvoll er ny nestleder i Politiets Fellesforbund.

Vegar Monsvoll er valgt som ny nestleder. Monsvoll har vært leder for sivilutvalget i Politiets Fellesforbund siden 2012.

- Det blir kjempespennende, og jeg gleder meg skikkelig. Dette har jeg ønsket meg, og jeg er veldig klar, sier Skatvold.

- Hva tenkte du da du fikk vite at Sigve Bolstad skulle slutte?

- Jeg tenkte at nå kommer min mulighet. Den ønsker jeg å ta. Jeg var også opptatt av at Sigve skulle gjøre noe han har lyst til, og jeg merker at han gleder seg. Det er også viktig for meg, sier Skatvold.

- Jeg har vært nestleder i ni år. Du er ikke det hvis du ikke har lyst til å ta det neste skrittet, så det å være leder for PF er noe jeg virkelig har lyst til, sir hun.

LES OGSÅ: Gir seg som PF-leder: - Naturlig for meg å komme «hjem» til Oslo-politiet

- Viktig å være relevant

Skatvold forklarer at hun ønsker å være en tydelig forbundsleder, og at hun opplever at det er en forventning fra medlemmene og lokallag.

- Det gjelder alt fra å være tydelig på budskapet, på politikken, å prioritere og være tydelig på hva som ikke er prioritert, og stå for det. Det er også en forventing om en enda større tydelighet opp mot arbeidsgiver, sier hun.

- Hva er det viktigste for Politiets Fellesforbund nå?

- Det viktigste er å være relevant. Vi må tørre å se framover på hva som vil kjennetegne fremtidens politi, og hva som vil kjennetegne fremtidens fagforening. Det er ganske mange utfordringer i norsk politi framover, med tanke på utvikling, profesjon og digital transformasjon. Da kan PF enten velge å være med på det, og sette noen standarder og si hvordan vi mener det skal være, eller stå på sidelinja og si at alt skal være som det har vært. Jeg ønsker at vi skal sette et tydelig preg på det, sier Skatvold.

Hun nevner også saker som arbeidstidsbestemmelser, pensjon, særalder, sikkerhet for sivile og hovedlønnsoppgjøret med mulighet for overgang til et nytt lønnssystem, som viktige saker framover.

- Den viktigste grunnen til at medlemmene er medlem i PF er at de ønsker seg trygghet i arbeidslivet. De ønsker at vi skal være i ryggen på dem hvis de trenger oss. Det å reise rundt til lokallagene vil også bli veldig viktig. De kan gi oss virkelighetsbeskrivelsene, og fortelle hvordan ting oppleves. Først da kan vi vite hvordan vi på best mulig måte skal stå i ryggen på medlemmene, og gi dem trygghet på best mulig måte, sier Skatvold.

I tillegg til å være Politiets Fellesforbunds nye leder, er Skatvold også visepresident i European Confederation of Police (EuroCOP), samarbeidsorganisasjonen for politiforbund fra ulike land i Europa.

Første kvinnelige leder

Unn Alma Skatvold er også den første kvinnelige lederen av Politiets Fellesforbund. Det synes hun er stas.

- Jeg synes det er fint å vise at man kan inneha alle posisjoner i Politiets Fellesforbund, uavhengig av kjønn. De siste årene har det blitt færre og færre kvinnelige lokallagsledere, og færre kvinner i lokallagene våre. Det må vi sette fokus på, sier Skatvold.

- Hva tror du er grunnen til det?

- Det har jeg lyst til å finne ut av. Vi må finne de engasjerte kvinnelige tillitsvalgte, og gi dem muligheter. Da jeg var helt ny som tillitsvalgt ble jeg spurt om å sitte i en arbeidsgruppe om pensjon. Jeg var 27 år, og ble nesten fornærmet da jeg hørte temaet for arbeidsgruppa. Jeg var ikke interessert i pensjon. Men det viktigste er å se etter engasjementet i folk, og så må du gi dem kunnskap. Nå er jeg PFs ekspert på pensjon. Vi må tørre å plukke inn flere jenter, for så lenge de har et engasjement kan du lære folk kompetanse, sier hun.

Skatvold legger til at hun i større grad ønsker at Politiets Fellesforbund skal frontes som et lag. Det betyr at det ikke kun vil være Skatvold som deltar i debatter og uttaler seg i media.

- Jeg ønsker å fronte PF i enda større grad som et lag. Jeg tror en av nøklene til å forbli en stor og innflytelsesrik fagforening er fordi vi er et lag. Det kan være noen andre enn meg som stiller til en debatt på NRK. Selv om en statssekretær møter en annen ansatt i PF vet de at de møter PF. Det må ikke være meg hver gang, for vi er et lag, sier Skatvold.

Powered by Labrador CMS