Ungdomsavsnitt i Oslo slår rus-alarm: - Urovekkende utvikling

- Rusbruken blant ungdom er økende. Jeg tror vi bare ser toppen av isfjellet av hvor høy bruken egentlig er, sier Johan Benitez, avsnittsleder ved Majorstua politistasjon.

Publisert

«Kjære foreldre! Viktig melding!» Slik starter Ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon en melding som ble publisert på deres Facebook-side onsdag morgen

Etter at ungdomsavsnittet denne uken erfarte det de omtaler som en ny urovekkende utvikling på rusfeltet, bestemte avsnittsleder Johan Benitez seg for å gå ut med en advarsel til foreldre. Her forteller han at hele 30 ungdommer meldte seg, da rådgiverne på en skole de samarbeider med tilbød elevene hjelp med rusproblematikk. 

«Rådgivere på en skole i vår krets har store varme forebyggerhjerter. De åpnet Pandoras eske. De tilbydde hjelp til rusproblematikk for elevene. De trodde det kom en liten bølge, men ble overrasket av en flodbølge. I skrivende stund har tredve ungdommer meldt seg. Det er bare på ett av årstrinnene», skriver Benitez, i innlegget. 

Responsen på innlegget har ikke uteblitt. Så langt har innlegget fått over 1300 likerklikk og over 1300 delinger. 

Det var VG som først skrev om saken. 

- Engasjementet og delingene antyder at mange engasjerer seg, og trolig er tiden inne for å ta en samfunnsdebatt om festkultur og rusbruk blant unge. Dette påvirker mange! Videre er også skolen en arena for kjøp, salg og bruksarena for narkotika. Hva skjedde med rusfri skole, sier Benitez, til Politiforum. 

- Må snakke om dette

Benitez forteller at grunnen til at de valgte å publisere innlegget er at de mener man er nødt til å snakke om dette. 

- Vi er nødt til å få denne problemstillingen opp til overflaten, og finne ut hva det er som gjør at ungdommen ruser seg. Rusbruken blant ungdom er økende. Jeg tror vi bare ser toppen av isfjellet av hvor høy bruken egentlig er, sier Benitez. 

I går hadde ungdomsavsnittet et møte med skoleledelse, skolehelsetjeneste, rådgivere, ruskonsulenter og SaLTo-koordinatorer. Benitez forteller at alle uttrykte stor bekymring for utviklingen. 

- Alle melder om urovekkende utvikling innen rusbruk. Dette er noe Ungdata-rapporten også langt på vei sier, sier Benitez. 

Tilbakemeldinger

I inlegget skriver han at «Vi er nødt til å problematisere at våre ungdommer smertedøyver, eksperimenterer og leker med farlige rusgifter. Dette gjelder svært potent hasj og marihuana, amfetamin, kokain, extacy og andre stoffer». 

Benitez trekker også frem en hendelse som skjedde på en fest for noen helger siden. En 15 år gammel gutt hadde sovnet på en fest. Han var beruset, og kompisene blåste kokain opp i nesen hans. 

«De hadde sett en norsk tv-serie hvor de ble gjort, og synes det var kult og spennende», skriver han. 

Benitez oppfordret også foreldre til å snakke med ungdommene sine om rus og utfordringer i hverdagen. «Vi ber deg være plagsom, krevende, masete, irriterende, varm, omsorgsfull, hjertelig og gammeldags», skriver han, og avsluttet innlegget med: «Vi har ikke råd til å miste en eneste ungdom inn i rus og lidelse»

- De 30 ungdommene som har meldt seg så langt er fra ett av årstrinnene. Du kan se for deg hva resultatet kan bli hvis de fortsetter med dette på de andre trinnene også, sier Benitez. 

LES OGSÅ: Politiet fikk massiv respons på moped-innlegg: – Folk satte pris på at budskapet ikke ble pakket inn