Bildet er et illustrasjonsfoto.
Bildet er et illustrasjonsfoto.

Topptung narko-workshop hos Kripos

I dag møtes Riksadvokaten og toppene i politiet til en lenge varslet narko-workshop.

Publisert Sist oppdatert

Workshopen ble varslet allerede i august i fjor, etter at Politiets Fellesforbund (PF) og Politijuristene slo alarm om at politifolk er usikre på retningslinjene for ransaking i mindre narkotikasaker.

– Man vet rett og slett ikke hva man skal gjøre nå for å forebygge overfor ungdom og det er ganske fortvilende, sa PF-leder Unn Alma Skatvold til NRK i fjor sommer.

Flere usikkerhetsmomenter

Usikkerheten bunner i et brev fra Riksadvokatens sendt alle politidistriktene 9. april 2021, om påtalemyndighetens legalitetskontroll med tvangsmiddelbruk.

En rapport fra Statsadvokaten høsten 2021, konkluderte med at de nye retningslinjene beskrevet i brevet, fører til at politioppgaver ikke utføres «av frykt for å gjøre feil».

Tre avgjørelser om rusavhengige personers befatning med narkotika til eget bruk, avsagt 8. april 2022, førte til at Riksadokaten sendte ut nye retningslinjer - som ifølge politifolk bidro til mer usikkerhet om hva de kan og ikke kan gjøre.

Workshop hos Kripos

I en felles kronikk i Politiforum i august i fjor, varslet politidirektør Benedicte Bjørnland og riksadvokat Jørn Maurud at Riksadvokaten skulle «ta initiativ til en workshop for etaten om gjeldende lovbestemmelser, ny rettspraksis, samt riksadvokatens direktiver, og konsekvenser for rettshåndhevelsen».

Workshopen skal avholdes i lokalene til Kripos i dag, etter det Politiforum erfarer med både riksadvokaten, politidirektøren og alle toppene i politiet til stede.

– Dette er den tidligere omtalte workshopen, bekrefter pressevakt Henrik Nielsen i Politidirektoratet (POD).

Powered by Labrador CMS