Politiforum tester:

En støtte i hverdagen

Hvis kneet ditt sliter når løftene blir for tunge og kjeltringene løper for raskt, kan dette være løsningen for deg.

Publisert Sist oppdatert

Mange mennesker rammes av knesmerter eller kneskader i løpet av livet. Det kan skyldes kronisk sykdom, slitasje eller akutte skader. Ubeleilig er det alltid.

For de fleste er styrketrening til god hjelp for å lindre kneplager. Noen ganger er imidlertid smerten så intens og den halte gangen så framtredende at man trenger en ekstern remedie som kan trå støttende til.

Det er da du skaffer deg en knestøtte, hvis du ikke allerede har en (eller flere). I jakten på den rette knestøtten er det imidlertid lett å gå seg vill i mylderet av forskjellige produsenter og ikke minst varianter: Med eller uten stropper og skinner, korte eller lange, lette eller tunge, tynne eller tykke. Det finnes knestøtter for enhver smak – og av enhver kvalitet.

CEP Ortho+ knee brace er et av de dyrere alternativene. Men det er også verdt investeringen. Dette er nemlig intet mindre enn den beste knestøtten jeg har brukt. Den gir en uovertruffen stabilitet og smertelindring som ingen andre støtter jeg har prøvd kan matche.

Det er kanskje ikke så rart: Skaperne av knestøtten er firmaet CEP, et underselskap av tyske Medi, som har produsert medisinske hjelpemidler siden 1951. De bør vite hva de driver med.

To funksjoner skiller denne knestøtten fra de fleste andre: For det første er den utstyrt med en silikonring som legger seg stramt, men samtidig varsomt rundt kneskåla. Den har også en myk skinne på hver side av kneet.

Silikonringen bidrar til å stabilisere kneskåla og presser akkurat på de rette stedene, uten at det føles for trykkende. I kombinasjon med kompresjonsstoffet knestøtten er sydd sammen av, er smertelindringen påfallende.

Jeg har tidligere brukt knestøtter med skinner, som uten unntak har gitt meg følelsen av å både se ut som og bevege meg som Robocop. Så er ikke tilfelle med denne knestøtten. Skinnene er diskré både i utseende og følelse, og oppleves som stabiliserende uten å hemme bevegeligheten merkbart.

Pluss og minus

Pluss: Silikonringen rundt kneskåla gir svært god støtte og smertelindring.

Minus: Dette er en tung og stor knestøtte som du merker godt at du har på deg.

Fakta

Pris: 699 kroner

Vekt: 170 gram

Materiale: 50% polyamide, 30% polyester og 20% spandex

Utstyret som testes i denne spalten velges ut etter innspill fra lesere eller testpersoner. Utstyret leveres tilbake etter at testen er gjennomført.

Smertelindringen og stabiliseringen denne knestøtten gir, gjør det lettere å håndtere tunge løft og lange trapper i hverdagen. Som støtte på løpeturer fungerer den også utmerket. Noe bevegelighet mister du selvsagt, men fordelene ved knestøtten oppveier glatt de ulempene som dårligere bevegelighet gir.

Ulempen er at CEPs knestøtte ikke er spesielt snerten. Du merker godt at du har den på, og den er ikke så lett å skjule under dongeribuksa som de minste typene. Selv om den er blant de største i klassen – den måler over 30 centimeter i lengden og veier fire ganger så mye som de enkleste knestøttene – føles den likevel ikke påtrengende stor eller klumpete.

Størrelsen bidrar nok også til at den sitter så godt som den gjør. Der vanlige knestøtter gjerne må justeres og tilpasses etter hvert som de glir nedover leggen, holder CEPs Ortho+ knee brace seg på plass både under ordinær aktivitet og på lengre løpeturer.

Knestøtter bør ikke være noen erstatning for forebyggende trening. Men når du likevel trenger det, kan denne varianten fra CEP anbefales.

Les flere tester her.