Politiforum tester hodelykt:

Et lys i mørket

Det finnes et stort utvalg av hodelykter på markedet. Lyktene blir stadig mindre, lettere og kraftigere, og få lykter gir mer lysstyrke per gram enn Lupine Piko X4 SC 1900lm.

Publisert

Med 1900 lumen og en vekt på 225 gram, er denne hodelykta noe så sjeldent som både en lettvekter og en tungvekter samtidig.

La det være sagt med en gang: Hodelykta er ikke testet i polititjeneste. Men den er brukt i skogen, på mørklagte veier og andre steder hvor en bærbar lyskilde er en absolutt nødvendighet. Og vi liker det vi ser, som er mye, i hvert fall hvis hodelykta er stilt inn på kraftigste modus.

Med 1900 lumen er ikke dette den aller heftigste hodelykta på markedet, men det er allikevel nok til å gjøre natt til dag 240 meter foran deg, ifølge produsenten. Den lyser opp selv den mørkeste skog, og eliminerer effektivt all snublefare under løping etter mørkets frambrudd. 

Blått og rødt lys

Fakta

Produkt: Lupine Piko X4 SC 1900lm
Pris: 4599 kroner

Hodelykta har samtidig en seks-trinns justerbar lysstyrke fra 60 til 1900 lumen, noe som gir et fleksibelt bruksområde. Fra

Dette var bra

  • Enkel å betjene
  • Lett og komfortabel
  • Kraftig, men fleksibel lysstyrke

Dette kunne vært bedre

  • Prisen 
  • Leveres uten oppbevaringsetui

fabrikken er den innstilt på et tre-trinns-program som enkelt styres ved hjelp av den ene knappen oppå lampa; en løsning som fungerer bra også med hansker på.

Knappen har for øvrig også en ekstrafunksjon: Den kan stilles inn til å lyse blått og rødt. Programvalget kan justeres ved behov, men det oppleves litt tungvint og bør gjøres før lykta skal brukes.

De forskjellige innstillingene gjør at vi lett kan se for oss å bruke lykta på alle mulige fritidsaktiviteter som krever ekstra lys. I operativ tjeneste vil den både effektivt kunne lyse opp et større søkeområde og funke til førerkortsjekk på kveldstid. 

LES OGSÅ: Test: Jakke til uvær

Politiforum har testet hodelykten Lupine Piko X4 SC 1900lm.
Politiforum har testet hodelykten Lupine Piko X4 SC 1900lm.

God komfort

Fleksibiliteten begrenses imidlertid av at dette er en lykt med to festestrikker – en rundt og en over hodet – som gjør den lite egnet til å ha hengende rundt halsen. Med to strikker er det også en viss fare for krøll og knoting om hodelykta skal tas på i en fart, men når den først sitter, er den enkel å bruke.

Komforten er det ingenting å si på, og både lykt og batteri sitter godt, selv under løping. Hodelykta er i det hele tatt liten og lett nok til at du fort kan glemme at du har den på.

Både lykta og batteripakken er solid konstruert, og skal tåle temperaturer ned til 25 minusgrader. Selve lykta er vanntett og laget i aluminium, og virker å være robust nok til å tåle røff håndtering. Samtidig er ikke hodelykta større enn at den bør kunne stappes ned i en lårlomme ved behov.

På maks lysstyrke skal det oppladbare batteriet kunne vare i 1 time og 15 minutter, mens det på laveste lysstyrke skal holde i hele 83 timer. Alt i alt er det lite å utsette på hodelykta, bortsett fra én ting: Prisen.

4599 kroner for en hodelykt er mye penger for et politibudsjett. Samtidig får du mye for pengene, hva gjelder både lysstyrke, komfort og fleksibilitet. 

LES OGSÅ: TEST: Varmesåler