UNIFORMERT POLITI: Synlig tilstedeværelse er en del av politiets forebyggende tiltak under årets Arendalsuke. Bildet er fra 2019.

ARENDALSUKA 2023:

Tar i bruk forskrift for å stenge luftrommet

Mens noen politifolk har kjempet mot uværet Hans, har Agder sluppet unna. Neste uke braker årets store happening løs da Arendalsuka starter.

Publisert Sist oppdatert

For tolvte gang fylles Arendal sentrum av samfunnsengasjerte folk og publikum. I år er det rekordmange påmeldte.

187 stands og 2000 små og store enkeltarrangement vil delta.

Uværet Hans påvirker ikke politiets tilstedeværelse, da politiet i Agder ikke har bistått andre politidistrikt, til tross for at de har vært i dialog med Politidirektoratet (POD) om dette.

Politiforum har fått bekreftet fra arrangør at Arendalsuka går som planlagt, til tross for at flere vei- og togstrekninger fortsatt er stengt.

- Vi har så langt ikke mottatt henvendelser fra besøkende eller arrangører som sier at de er forhindret fra å komme på grunn av uværet, men vi fortsetter å følge situasjonen, sier Tone Skindlo Taraldsen i prosjektledelsen.

Største hendelsen i året

Stabssjef i Agder politidistrikt, Vidar Arnesen legger ikke skjul på at det går med mye tid og planlegging på å gjøre Arendalsuka trygt.

Politidistriktet har lang fartstid med å være tilstede, og vil i år som tidligere iverksette sikkerhetstiltak, primært forebyggende.

Det handler både om å ha uniformert politi, men også mindre synlig politi tilstede.

- Det er det største arrangementet i Agder gjennom året, og som politimann er det interessant å jobbe med en så stor hendelse. Mitt inntrykk av mannskapene er at de er veldig dedikerte og flinke i jobben sin, sier stabssjefen.

Forholder seg til PST

Arrangementet er et helt åpent for alle. Tidligere har det ikke vært mye ordensmessige utfordringer under uka.

Arnesen forteller det er sikkerheten som står i sentrum når 40-50.000 mennesker kommer til sørlandsbyen.

DEBATT: Politikere tilstede under Arendalsuka i fjor.

- Det å ivareta sikkerheten til myndighetspersoner med sikringstiltak er utfordrende, men der tar vi forhåndsregler. Vi har lav risikoaksept og setter inn mye arbeid på det forebyggende, legger han til.

Han sier det ikke er mulig å sikre noe hundre prosent, men at politiet føler de er godt dimensjonert til å håndtere uforutsette hendelser.

- Vi forholder oss til det gjeldene trusselbildet som PST beskriver. Det og andre elementer danner grunnlag for vår tilstedeværelse, sier han.

Nulltolleranse for droner

Nytt i år er at politiet tar i bruk en egen forskrift laget av Luftfartstilsynet.

Dette gjør de for å ha kontroll over luftrommet over Arendal. Det er spesielt med tanke på droner.

- All flyvning under fire hundre fot må søkes om. På bakgrunn av det har det blitt laget en forskrift som skaper en enklere søknadsprosess for oss, forteller stabssjef Arnesen til Politiforum.

POLITIETS DRONE: Slik ser en av politiets egne droner ut.

Politiet vil motta bistand fra nasjonale beredskapsressurser for å kunne avdekke eventuelle brudd på forskriften under Arendalsuka.

- Vi vil ha nulltoleranse for flyvning under Arendalsuka, legger han til.

Kun droner med tillatelse fra politiet kan få fly. Politiet vil ha egne droner, og noen medier og andre aktører har fått tillatelse.

Det har også tidligere år vært flyrestriksjon over Arendalsuka, men fra og med i år er dette gjort permanent under arrangementet i form av «Forskrift om opprettelse av permanent restriksjonsområde over Arendal sentrum».

Powered by Labrador CMS