STATSBUDSJETTET:

- En feilslått politikk

Senterpartiets kjernesak om nye polititjenestesteder får ikke en krone i Høyres alternative forslag til statsbudsjett. Men politiet får heller ingen friske penger fra partiet.

Publisert Sist oppdatert

Politiforum oppdaterer saken.

I dag tirsdag leverer Høyre sitt alternative forslag til regjeringens statsbudsjett.

Justispolitisk talsperson Sveinung Stensland forteller de vil flytte 75 millioner til blant annet mer synlig politi i gatene og hurtig fengsling av ungdom og gjengkriminelle, etter innspill fra enhet Øst i Oslo politidistrikt.

Hurtig fengsling hadde fått fem millioner om partiet hadde fått bestemme, og 70 millioner hadde gått til "mer synlig politi i gatene".

Ikke en krone til Senterpartiets kjernesak

Det var i oktober at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fortalte at regjeringen ville spytte inn 75 millioner kroner for mer politi lokalt rundt om i Norges langstrakte land.

- Nå foreslår vi 75 millioner kroner til tiltak som fører politiet nærmere folk. Det kan bety flere politiansatte, nye tjenestesteder eller andre tiltak som det lokale politiet kommer frem til i samråd med kommunen, forklarte Enger Mehl da.

Stensland mener de nye tjenestestedene, som den siste tiden har fått mye oppmerksomhet, er en feilslått politikk.

- Det er ikke slik at folk oppsøker politiet på kontorene. Det er svært få folk i politiet som ber om flere kontorer, sier stortingsrepresentanten, som også sitter i justiskomiteen.

- Men det vil jo følge med flere politifolk ved opprettelse av nye kontorer?

- Det vil binde masse folk opp til kontorene. Vi så det i VG at da må vi flytte politi ut fra byene for å få til disse kontorene. Og man får enda flere folk om man ikke bruker penger på kontorer, sier Stensland.

Saken Stensland referer til er da justisminister Enger Mehl måtte trekke oppdraget fra justisdepartementet om å be Politidirektoratet utrede kutt i politiets hovedseter for å eventuelt finansiere 20 nye tjenestesteder.

BEREDSKAP: Beredskapssenteret på Taraldrud vil få 15 millioner ekstra om Høyre får det som de vil.
BEREDSKAP: Beredskapssenteret på Taraldrud vil få 15 millioner ekstra om Høyre får det som de vil.

Ingen friske penger

Høyre vil i likhet med forslaget som ligger på bordet fra regjeringen, ikke spytte inn friske midler inn til politiet i statsbudsjettet, men velger heller å prioritere annerledes.

Stensland sier de vil rette mer penger mot beredskap, og ønsker å styrke politiets Beredskapssenter på Taraldrud med 15 millioner kroner.

I tillegg skal Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) få 15 og 5 millioner for å jobbe med blant annet cyberkriminalitet, forteller han.

- Vi flytter penger fra Politidirektoratet og mener de må få et redusert budsjett. Budsjett handler om å prioritere. Vi vil ha mer beredskap og mindre byråkrati.


Powered by Labrador CMS