Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Snuoperasjon fra Mehl om politikutt i byene

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) trekker initiativet om å kartlegge mulige store kutt i politiet i byene, kort tid etter at VG først omtalte saken.

Publisert

Ifølge VG er ett av punktene Politidirektoratet ble bedt om å utrede, et kutt på 20 prosent av ansatte i politiet i de store byene, samt ansettelsesstopp.

– Slik dialog pågår gjennom hele året og er en helt normal prosess før eventuelle beslutninger tas. Som en del av dette er det blant annet stilt spørsmål for å kartlegge budsjettmessig handlingsrom og konsekvenser av forskjellige prioriteringer for neste år, sier statssekretær Erik Idsøe (Sp) i Justisdepartementet til VG.

Massive reaksjoner

Det førte til massive reaksjoner fra både Oslo-politikere og Politiets Fellesforbund (PF).

– Å spre den beredskapen vi har enda tynnere ut er verken økonomisk eller sikkerhetsmessig forsvarlig, sa PF-leder Unn Alma Skatvold til VG.

– Det er det Senterpartiet har gått til valg på. Og jeg synes faktisk de bør stoppe opp med den situasjonen vi har nå, både sikkerhetspolitisk og økonomisk med det budsjettet vi har. Det rådet får de fra så mange hold at de bør lytte til det, fortsatte PF-lederen.

Høyres bystyrekandidat i Oslo, Eirik Solberg, raste mot regjeringen.

– Selv om Oslo pleier å få gjennomgå når Ap og Sp styrer, overgår dette det jeg har fryktet. Det nytter ikke å gjemme seg bak at dette bare er en utredning internt i departementet. Når en regjering setter i gang enn utredning av kutt er det fordi de seriøst vurderer det, sa Solberg til NTB.

Trakk initiativet

Også Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svensrud, avviste overfor VG at det er aktuelt å gjennomføre slike sentrale kutt.

Et par timer senere trakk Mehl hele initiativet.

– Vi legger bort initiativet om å kartlegge kutt i politiets hovedseter. Vi ønsker ikke å gå videre med det fordi vi har sett at det har skapt stor uro, sier Mehl til VG.

Powered by Labrador CMS