Sjøtjenesten i Follo fikk ny politibåt: Må låne den ut til politiet på Hvaler 

– Det er selvsagt delte oppfatninger rundt beslutningen, men det er ikke tvil om at medarbeiderne i Follo som hadde sett for seg å benytte den nye politibåten i sommer, er veldig skuffet, sier politistasjonssjef Rune Albertsen i Follo.

SKJÆR I SJØEN FOR FOLLO: Tidligere i år fikk sjøtjenesten i Follo denne nye patruljebåten, nå må de låne den ut til politiet på Hvaler.
Publisert Sist oppdatert

I april slapp politiet nyheten om at de utvider sin maritime kapasitet med en helt ny type patruljebåt.

Den nye patruljebåten er av typen «Vector 85 PRO», har en motorytelse på 2 x 200 hestekrefter, er nær åtte meter lang og har i tillegg en kahytt, som gjør sjøtjenesten mindre sårbar for dårlig vær.

Den aller første av disse nye patruljebåtene ble sjøsatt i Øst politidistrikt, nærmere bestemt i Follo. Det var nemlig sjøtjenesten her, som hadde testet den nye patruljebåten i ulike brukssituasjoner.  I pressemeldingen het det også at det var et løft for sjøtjenesten i Follo å få en båt med kahytt.

Men kort tid før sommerferien starter, viser det seg at Follo nå må låne ut den nye patruljebåten til politiets sommertjenestested på Hvaler.

Ekstrem befolkningsøkning

Politistasjonssjef Rune Albertsen i Follo begrunner båtbytte med sommerturister.

– Hvaler er en kommune med en ekstrem befolkningsøkning i sommermånedene, hvor politiet i 2023 opprettet et nytt sommertjenestested, hvor det ved etableringen ble lagt til grunn en forventning om synlighet og tilstedeværelse på sjøen utover hva den dedikerte båttjenesten i Øst politidistrikt kan levere, skriver han i en e-post til Politiforum.

Videre heter det at med etableringen av tjenestestedet på Hvaler fulgte det også med øremerkede stillinger, som muliggjør et høyere aktivitetsnivå på sjøen på Hvaler enn hva som er mulig i Follo. Her må de benytte mannskaper fra den ordinære patruljestyrken til å bemanne politibåten.

– Med meget stor sannsynlighet så vil båten som lokaliseres på Hvaler komme til å bli brukt betydelig mer enn politibåten som lokaliseres i Follo i løpet av sommeren. Ledelsen i GDE Follo/Østfold ønsker best mulig utnyttelse av våre redskaper og vi har derfor besluttet at den nye båten, som gir best HMS for mannskapene og gir best effekt i den daglige driften skal lokaliseres på Hvaler hvor den kommer til å bli brukt mest, fortsetter Albertsen.

Låner eldre båt

Om det er Follo eller Hvaler som har flest oppdrag på sjøen i sommer er uvisst.

 – Dette har vi ikke noen gode tall for, men til tross for et høyt aktivitetsnivå på sjøen gjennom sommeren både på Hvaler og i Follo, genereres det normalt svært få oppdrag for politiet, skriver politistasjonssjefen videre.

Follo får låne Hvaler sin båt. Dette er en eldre båt og i en annen stand enn den nye politibåten.

– I den grad det er mangler ved noen av båtene vil det bli utbedret umiddelbart. I forbindelse med beslutningen ble det vurdert at båten som nå ligger i Follo dekker behovet for beredskap i Follo, fortsetter Albertsen.

Veldig skuffet

 – Hvem tok initiativ til å bytte båter?

– Det var politidistriktets fag og opplæringsansvarlig for sjøtjeneste som oppfordret ledelsen i GDE Follo/Østfold til å gjøre en vurdering i forhold til hvor i politidistriktet den nye politibåten ville gjøre størst nytte for seg, svarer Albertsen.

– Hva sier mannskapene?

– Det er selvsagt delte oppfatninger rundt beslutningen, men det er ikke tvil om at medarbeiderne i Follo som hadde sett for seg å benytte den nye politibåten i sommer er veldig skuffet i beslutningen om bytting av båtene, forteller han.

Den nye patruljebåten returneres til Follo 1. september, da stenger også politiets sommertjenestested på Hvaler for sesongen.

– I løpet av høsten 2024 vil sommerens båttjeneste evalueres og da vil lokalisering av de forskjellige båtene være et naturlig tema, skriver Albertsen avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS