SENDES TIL UKRAINA: Politiets skuddsikre vester, hjelmer og annet sikkerhetsutstyr som har utløpt på dato, kan doneres til Ukraina istedenfor å bli destruert. Bildet er et illustrasjonsfoto.
SENDES TIL UKRAINA: Politiets skuddsikre vester, hjelmer og annet sikkerhetsutstyr som har utløpt på dato, kan doneres til Ukraina istedenfor å bli destruert. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Sender utgått sikkerhetsutstyr til Ukraina

Politidirektoratet velger å sende til Ukraina norsk politis skuddsikre vester, hjelmer og annet sikkerhetsutstyr som er gått ut på dato og ikke lenger er i bruk. — Det er en viktig avgjørelse som jeg støtter, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Publisert

– Det skal herske ingen tvil om at Norge støtter det ukrainske folk. Ukraina har offisielt bedt om sikkerhetsutstyr, og politiet har nå åpnet for at vi kan donere vester og annet sikkerhetsutstyr som har gått ut på dato. Det er en viktig avgjørelse som jeg støtter og forventer blir gjennomført så raskt som mulig, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en melding på regjeringens nettsider fredag.

Svar på bistandsanmodning

Ifølge meldingen er løsningen kommet i stand som et svar på en av mange bistandsanmodninger om støtte til Ukraina.

STØTTER BESLUTNING: Justis- og beredskapsminster Emilie Enger Mehl.
STØTTER BESLUTNING: Justis- og beredskapsminster Emilie Enger Mehl.

«Det kommer forløpende bistandsanmodninger om støtte til Ukraina, og Politidirektoratet har åpnet for at utstyr kan doneres til Ukraina selv om det er utgått på dato. Men det må opplyses om de faktiske forhold til de som mottar materiellet», skriver Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet kan donere sikkerhetsutstyr som skuddsikre vester gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM).

Må informere

«Det vil bli lagt ved informasjon om utløpsdato og produktbeskrivelse, slik at ukrainske myndigheter kan vurdere og beslutte om de ønsker å ta imot utstyret eller ikke», skriver departementet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som er kontaktpunkt i Norge for UCPM, er i dialog med Politidirektoratet om leveransen av det utgåtte sikkerhetsutstyret fra norsk politi. DSB vil forestå det rent praktiske knyttet til å få utstyret til Ukraina.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet har de skuddbeskyttende vestene som brukes av norsk politi en garantitid på 10 år. Denne garantitiden er satt av leverandøren.

«Det betyr at leverandøren går god for at produktene ivaretar de krav politiet har stilt i forbindelse med anskaffelsen. Politiet har ingen resertifisering av dette utstyret etter utløpsdato, og har derfor ikke noe kunnskap om beskyttelsesevnen til vestene etter utløpsdato», heter det i meldingen.

Powered by Labrador CMS