Går av som PST-sjef

- Det har de siste ukene vært mye negativ oppmerksomhet rettet mot min person. Hensynet til PSTs tillit i samfunnet og omdømmet må gå først, sier Hans Sverre Sjøvold i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Hans Sverre Sjøvold har i dag informert Justis- og beredskapsdepartementet om at han ønsker å fratre stillingen som sjef for PST, det skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

- Tjenesten trenger en sjef som har sin fulle og hele oppmerksomhet rettet mot å løse et meget viktig samfunnsoppdrag og i så måte ha samfunnets tillit. Dette er viktigere enn noen gang i den sikkerhetssituasjonen vi nå befinner oss i. Det har de siste ukene vært mye negativ oppmerksomhet rettet mot min person. Hensynet til PSTs tillit i samfunnet og omdømmet må gå først, sier Sjøvold i pressemeldingen.

Videre kommer det frem at han fratrer stillingen med umiddelbar virkning.

Det var i 2019 at Sjøvold ble utnevnt som ny PST-sjef. Han kom da fra stillingen som politimester i Oslo politidistrikt.

Oppbevarte våpen ulovlig

I 2019 kunne VG avsløre at Sjøvold hadde oppbevart våpen ulovlig i flere år. Den gang uttalte Sjøvold til avisen, at han mottok våpnene av en enke, samt at han aldri innhentet tillatelse fra politiet til å ha våpnene.

I 2020 fikk Sjøvold en bot på 50.000 kroner av Spesialenheten, som konkluderte med at han hadde oppbevart tre våpen i skap og skuffer på kontoret i syv år.

I slutten av april i år kunne VG også fortelle at en politiansatt fikk utbetalt 1,2 millioner kroner mot å si opp jobben sin som saksbehandler ved våpenkontoret i Oslo politidistrikt. «Mannen hadde fortalt Spesialenheten om press og trusler fra kolleger og ledere om å ta imot tre våpen den daværende politimesteren i Oslo ville kvitte seg med», skrev avisen da.

Sjøvold unnlot også å fortelle Justisdepartementet om de ulovlige våpnene før han tiltrådte stillingen som PST-sjef. VG har tidligere kunnet fortelle at Sjøvold fikk beholde landets høyeste sikkerhetsklarering til tross for at han ble straffet for brudd på straffeloven og våpenloven.

- Klok avgjørelse

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mener Sjøvolds avgjørelse er klok.

- Sjøvold har i dag bedt om å fratre sin stilling som PST-sjef. Jeg respekterer Sjøvold sin beslutning, og mener det er en klok avgjørelse, sier Mehl i pressemeldingen.

Roger Berg er fungerende PST-sjef frem til en ny sjef er på plass. Den tidligere assisterende PST-sjefen, gikk av med pensjon for to måneder siden, og ble da erstattet av Hedvig Moe.

Berg ble fredag 3. juni midlertidig konstituert som PST-sjef i inntil seks måneder.

– Departementet setter stor pris på at Roger Berg har sagt seg villig til å ta på seg oppdraget med å lede PST frem til stillingen som sjef PST er utlyst og ny leder er på plass, sier justis- og beredskapsministeren i en ny pressemelding fredag formiddag.

LES OGSÅ: Hun skal holde Norge trygt

Powered by Labrador CMS