GRILLDRONNING: - Jeg elsker å lage mat, og om sommeren blir det selvsagt mye grilling, sier Katrine Stura.

Elsker høyfjell og grilling om sommeren

- På tross av nye kostholdsråd er favoritten fremdeles en god entrecôte på grillen. Men jeg er i det siste blitt flinkere til å spe på med mye grønnsaker som også tilberedes på grillen, forteller tidligere polititopp i Vest politidistrikt, Katrine Stura.

Publisert

I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og politihverdagen.

Dagens gjest er: Katrine Stura, tidligere leder for stab for virksomhetsstyring i Vest politidistrikt.

Etter fire år som leder for stab for virksomhetsstyring i Vest politidistrikt, legger Katrine Stura, karrieren i politiet på hylla.

– Det er veldig rart og vemodig å slutte i politiet. Jeg har trivdes utmerket i Vest politidistrikt og kommer til å savne jobben. Spesielt det kollegiale samholdet er det jeg tar med meg fra tiden i politidistriktet. I tillegg til mye erfaring med det å drive virksomhetsstyring i en organisasjon der politikerne er svært tett på detaljene, sier hun.

Stura legger til at stillingen er en av de mest interessante og spennende innenfor fagfeltet virksomhetsstyring og økonomi i Bergensregionen.

Hun kom fra stillingen som regionsjef i Politiets fellestjenester (PFT) region vest. Nå går turen til Statsbygg, der Stura blir områdedirektør for Område vest.

– Politibudsjettene har bare blitt strammere. Dersom politiet ikke får mer penger, hvordan ser fremtiden ut da?

– Etter min mening er det ikke strammere budsjetter i seg selv som er hovedutfordringen for politiet. Alle bedrifter, både offentlige og private, går trangere tider i møte og må gjøre nødvendige tilpasninger. Det som er utfordringen for politiet, er handlingsrommet til å gjøre nødvendige endringer for å tilpasse seg strammere budsjetter, sier hun.

Stura legger til at det er behov for å kunne endre organiseringen, justere antall tjenestesteder og se på oppmøtesteder og antall ansatte per tjenestested for å få mest mulig politikraft ut av de rammene man blir tildelt.

– Strammere budsjetter vil tvinge frem mer lokal handlefrihet til å gjøre nødvendige endringer og utnytte hensiktsmessige stordriftsfordeler for å få budsjettet til å strekke til. Jeg tror at fremtiden vil tvinge frem mer fokus på de riktige oppgavene og tøffere prioriteringer, uten at jeg kan være mer konkret enn det, for det er ulikt fra distrikt til distrikt og fra sted til sted, fortsetter hun.

– Hva er akseptabel badetemperatur?

– For meg er det temperatur på land som er viktigst. Er det varmt nok i luften tar jeg et bad for å kjøle meg ned, nesten uavhengig av temperatur i vannet. På Vestlandet er det obligatorisk med et bad dersom temperaturen i luften bikker 20 grader.

– Saltvann eller ferskvann?

– Saltvann!!! Er oppvokst og bor fremdeles på Askøy utenfor Bergen. Da er det kun badefjærer, svaberg og saltvann som teller.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

- Jeg liker å bruke naturen og gå turer i fjell og mark. Jeg går helst korte dagsturer og er ikke noe teltmenneske. I tillegg er jeg glad i å lese. Spesielt på sommeren når kveldene er lyse og man har senket skuldrene liker jeg å slappe av med en god bok. Jeg liker å lese historiske romaner og krim, og liker også å lese verk av de store, kjente forfatterne. Jeg har ennå ikke lest noe av Jon Fosse, så i sommer tenkte jeg å prøve meg på romanen «Morgon og kveld».

- Hvor reiser du på ferie?

- Min mann er fra Belgia så i år går turen dit, for å besøke familie og venner. Belgia er et undervurdert ferieland med storbyen Brussel, andre byer med mye middelalderarkitektur, kystlinje for strandliv og bading, og mer landlige områder, spesielt sør i Vallonia. Og så er det mye god mat og drikke i Belgia.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

– Det er viktig å ta ferie av flere grunner. For det første er det viktig å kunne investere tid i familie, venner eller kun deg selv. Ferietid for meg er å prioritere å gjøre det barna mine liker. De er nå blitt ungdommer, så det blir en del shopping og bading, og så prøver jeg å besøke steder som gir dem en litt wow-opplevelse. Trenger ikke være svært kostbare aktiviteter, det kan for eksempel være tur på Galdhøpiggen, som vi gjorde i fjor.

Hun legger til at i tillegg til tid med familien, er det viktig å ta en pause fra selve jobben for å nullstille både kropp og hode.

– Jeg tror at hvis man gjør det, yter man enda bedre etter ferien. Kanskje kan et avbrekk gjøre at man får en annet perspektiv på en sak, og at man lettere finne løsninger på problemstillinger etter ferien, sier hun.

– Leser du e-post fra jobben i ferien?

– I veldig liten grad. Som leder er jeg tilgjengelig om det skulle oppstå hendelser, og logger meg på om det er noe særskilt. Men jeg pleier ikke å lese epost i ferien bare for å være orientert. Jeg pleier å reservere første dag etter ferien til å oppdatere meg på e-poster og nyhetssaker som er relevante.

– Hva er dine sommerfavoritter?

- Jeg elsker å lage mat, og om sommeren blir det selvsagt mye grilling. På tross av nye kostholdsråd er favoritten fremdeles en god entrecôte på grillen. Men jeg er i det siste blitt flinkere til å spe på med mye grønnsaker som også tilberedes på grillen.

- Ellers elsker jeg høyfjellet om sommeren. Det er noe eget ved det å komme over tregrensen, som jeg ikke helt klarer å forklare. Det er en annen luft og atmosfære, og en ro som man kun opplever der. Så jeg håper det blir anledning til å gå på noen dagsturer i fjellet i sommer også, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS