Kjetil Lussand, leder for elektrosjokkvåpen-prosjektet i Politidirektoratet, som er oppvokst i Hardanger mener området ved Hardangerfjorden er et godt utgangspunkt for både strandliv og fjellturer.

Politisommer

- Det kan virke som om tilgang på elektrosjokkvåpen medfører redusert risiko for skader

Snart skal Justisdepartementet avgjøre om man skal innføre elektrosjokkvåpen i politiet i Norge. Nå gleder Kjetil Lussand, leder for elektrosjokkvåpen-prosjektet i POD, seg til sommerferie i Hardanger.

Publisert

I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og politihverdagen.

Dagens gjest er: Kjetil Lussand

Kjetil Lussand er leder for elektrosjokkvåpen-prosjektet i Politidirektoratet.

– Hvordan gikk utprøvingen av elektrosjokkvåpen i norsk politi?

- Utprøvingen var etter vårt syn vellykket, og viste både at elektrosjokkvåpen var et godt og effektivt maktmiddel i mange situasjoner og at innsatspersonellet som er utrustet med det, forvaltet maktmiddelet på en god og ansvarlig måte. Det ligger likevel et svært stort ansvar på oss i politiet i fortsettelsen, om elektrosjokkvåpen blir innført, å fremdeles forvalte maktbruk generelt på en god måte, i tråd med lovgivers rammer og befolkningens ønsker og behov. All maktbruk fra politiets side er i utgangspunktet noe vi i størst mulig grad må forsøke å redusere til et minimum, dette gjelder selvsagt også for elektrosjokkvåpen. Men godt utdanna innsatspersonell, med gode holdninger og høyt refleksjonsnivå og politilovens §6 langt framme i pannen, klarer den oppgaven svært bra – det har utprøvingen vist.

– Hvordan har erfaringene med elektrosjokkvåpen vært så langt?

- Den eksterne evalueringen gjort av Umeå Universitet viste at prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen ikke medførte en økning i maktbruken fra politiets side, men at tilgang på elektrosjokkvåpen kan medføre en endring i maktbruken, særskilt at elektrosjokkvåpen tar andeler av bruken av OC-pepperspray. Videre viste evalueringa at elektrosjokkvåpen kan erstatte bruk av skytevåpen i noen situasjoner, men ikke i alle. Det er også trukket frem at det kan virke som om tilgang på elektrosjokkvåpen medfører redusert risiko for skader og mindre inngripende maktbruk. Sist viser prøveprosjektet at tilgang til elektrosjokkvåpen bedrer sikkerheten til innsatspersonellet, og innsatspersonellet som har hatt elektrosjokkvåpen har oppgitt at de opplevde det som en ekstra dimensjon av trygghet å ha tilgang til et effektivt maktmiddel som et alternativ til potensiell dødelig maktbruk.

- Hvordan blir prosessen videre med elektrosjokkvåpen?

- Utprøvinga og tilgangen til elektrosjokkvåpen fortsetter for de distriktene som allerede har elektrosjokkvåpen, og så venter vi at Justisdepartementet skal ta sin avgjørelse om eventuelt innføring i løpet av høsten som kommer.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

- Det er spesielt to aktiviteter som jeg stadig søker etter for å slappe av. Enten å gå kortere eller lengre turer i fjellet, eller å ligge i sjøkanten, gjerne med ei god bok. Jeg prøver å få til begge aktivitetene i løpet av sommeren.

- Hvor reiser du på ferie?

- Jeg disponerer et feriehus i Hardanger, hvor jeg vokste opp, som jeg pleier å bruke en uke eller to kvar sommer. Dette er en fantastisk plass ved Hardangerfjorden, og et godt utgangspunkt for både strandliv og fjellturer. Det er et herlig liv med akkurat høyt nok aktivitetsnivå til at det ikke blir kjedelig, men ikke så høyt at det ikke blir ferie. I tillegg har jeg og kona forelska oss i en plass i Frankrike som vi i flere år har reist til. Nå ser det ikke ut som at det blir anledning til å reise dit i sommer, men kanskje om vi er heldige, klarer vi komme oss der i år også. Jeg håper i alle fall på det.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?

- Jeg har lært med å sette stor pris på å ha litt late dager i ferien der klokka ikke bestemmer agendaen i like stor grad. Det å kunne være samen med familie og venner står høyt på prioriteringslista – og kanskje kommer jeg igjennom ei bok i sommer også.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

- Jeg sitter med et inntrykk av at svært mange i etaten er svært engasjert i arbeidet sitt og jobbar mye, kanskje til tider litt for mye. Å ta ferie handler om å kople av både fysisk og mentalt, og bygge overskudd for nye oppgaver som unektelig venter når ferien er slutt. En fin ting med ferie er også å kunne prioritere ikke bare deg selv eller arbeidet, men kanskje de rundt deg som du ellers i hverdagen av og til må prioritere noe ned.

– Leser du mail fra jobben i ferien?

- Nei, det prøver jeg å unngå – jeg klarte det i fjor – og har som ambisjon å klare det i år og. (Det hender vel likevel at det er en og anna sak som må svares på også i ferien).

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

- Det er alltid kjekt å komme tilbake til jobb etter en god ferie. Det er viktig at ferien er akkurat passe lang, slik at man rekker å savne kollegaer og arbeidsoppgaver, og ferien har akkurat nok soldager til at sommerens behov blir dekka. Jeg arbeider på en seksjon som har utrolig mange baller i lufta og et høyt tempo, det kan noen ganger ta pusten fra deg, men det er samtidig utrolig spennende å være med på utviklinga av politiet. Å være omgitt av medarbeidere og ledere med høye ambisjoner for etaten vår er inspirerende og skjerpende.

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)

- Når jeg er i Hardanger er det et «must» å prøve fiskelykka – fjorden er full av fisk, men fiskene har en egen evne til å velge vekk mitt agn eller mine redskaper. Innimellom er likevel lykka bedre enn kompetansen og det havner en fisk og to opp i båten. Det blir mye grillmat i sommerhalvåret, og er jeg i utlandet er det de lokale restaurantane som bestemmer matvalget. Jeg spiser det aller meste – og drikker det meste. Som innfødt Harding kan jeg likevel ikke skryte nok av den lokale cideren som produseres i nærområdet. Jeg er oppvokst i Norges svar på det franske Champagnedistriktet – og må slå et slag for lokalprodusert og kortreist mat og drikke. Når det gjelder musikk er kona mi familiens ubestridte DJ og introduserer meg for stadig nye låter og musikksjangere, men om jeg får velge blir det nok The Boss – Bruce Springsteen – som kommer ut av høgtaleren, og kanskje en og annen gammel hit frå Iron Maiden.

Her kan du lese flere Politisommer-intervjuer.

Powered by Labrador CMS