Renå, som har sitt virke som forsker ved det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen, satt selv i utvalget som evaluerte politiet og PSTs håndtering av terrorangrepet i Bærum i 2019.

Politisommer:

- Hodet og kroppen trenger å kople av

Omtrent tre måneder etter at forsker Helge Renå ga ut bok om politiet og 22. juli, skal han forsøke å få maksimal effekt ut av ferien.

Publisert Sist oppdatert

I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og politihverdagen.

Dagens gjest er: Forsker Helge Renå, som tidligere har skrevet en doktorgrad om politiinnsatsen den 22. juli 2011.

Helge Renå er forsker som i år ga ut bok om 22. juli der han forsøker å finne ut hvorfor politiet handlet som de gjorde den 22. juli 2011. I sommer skal han logge av og nyte ferien maksimalt.

- Hvilken respons har boken din om 22. juli fått i ettertid?

Det jeg selv har fått med meg så langt har vært ubetinget positivt. Alt fra noen meldinger og e-poster fra kjente og ukjente som har snakket varmt om boken til signaler fra fagansvarlige på flere høgskoler og universitet som har signalisert at de vil sette hele eller deler av boken på pensum, hvilket er veldig hyggelig.

Og så var det jo bokanmeldelsen her i Politiforum som var meget hyggelig lesning. Jeg vet at boken også vil bli anmeldt i flere norske og nordiske vitenskapelige tidsskrift til høsten, noe jeg ser frem til. All konstruktiv respons - positiv som kritisk - leser jeg med stor interesse.

- Hva slags konsekvenser tenker du boken din har fått?

Det tenker jeg det er altfor tidlig å si noe om med tanke på at det kun er tre måneder siden boken kom og den er på vel 200 sider. Det som derimot er sikkert, dessverre vil jeg si, er at de siste månedene og årene med en rekke kriser nasjonalt og internasjonalt har vist at bokens tematikk er høyaktuell.

I alt fra Kongsberg-saken og skytingen ved London pub til pandemi-håndteringen har vi sett at temaer som for eksempel forholdet mellom regelfølging og improvisasjon, mellom nasjonalt og lokalt, mellom operasjonelt og taktisk nivå og ikke minst politikkens rolle har betydning for hvordan krisehåndteringen blir - temaer som jeg også forklarer og diskuterer i boken.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

For maks effekt: Minst tre uker sammenhengende ferie hvor jeg logger av det interaktive og er mest mulig ute, i rolige omgivelser - for eksempel ved sjøen eller på fjellet, utsikt og naturens stillhet er god medisin.

- Hvor reiser du på ferie?

Det varierer, hytteturer, seilturer, fjellturer, mest i Norge i senere år. Jeg prøver å begrense flyreising.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

Hodet og kroppen trenger å kople av. Og livet bør være mer enn jobben. Tre uker sammenhengende for å komme ordentlig i feriemodus er min erfaring.

– Leser du mail fra jobben i ferien?

Nei! Da ville jeg ikke vært ordentlig koplet av. Jeg skrur av alt av varsler og har ikke e-post på mobil.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

Ja, det gjør jeg. Det er flere grunner til det, men kanskje særlig å få jobbet videre med "min" del av det tverrfaglige forskningsprosjektet "Norsk politirettshistorie 1686-2016" forankret ved Universitetet i Bergen som jeg håper og tror mange av Politiforums lesere vil ha interesse av.

– Hva er dine sommerfavoritter?

De enkle ting, morgenbad i saltvann, barfot i gresset, smaken av jordbær, dager uten noe program, ligge på et svaberg og lytte til naturens mange lyder.

Les tidligere intervjuer fra spalten «Politisommer» her.

Powered by Labrador CMS