Andreas Nilsen på en fjelltur i Lofoten.
Andreas Nilsen på en fjelltur i Lofoten.

– Jeg har ikke savnet lederoppgavene en eneste dag

Andreas Nilsen sluttet som regionlensmann i Midt-Troms etter 15 år, på grunn av krevende omstillingsprosesser. Nå stortrives han som politikontakt for Salangen, Lavangen og Ibestad.

Publisert Sist oppdatert

I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og politihverdagen.

Dagens gjest er: Andreas Nilsen

Andreas Nilsen sluttet som regionlensmann i Midt-Troms lensmannsdistrikt etter 15 år. 1. april ble han politikontakt for Salangen, Lavangen og Ibestad kommuner.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

- Gjemmer mobilitibrikken slik at jeg ikke fristes til å sjekke jobbmail. Ferien bruker jeg sammen med familien, både hjemme der det alltid er nok gjøremål, og på reiser i inn- og utland. Som alle andre venter vi på lettelser i koronarestriksjonene slik at vi kan ta tilbake hverdagen.

- Hvor reiser du på ferie?

- Før korona gikk reisene til utlandet; campingvognferie i Nord-Sverige og opplevelsesreiser til ulike land i Europa. Siste tur ut i Europa gikk til Sør-England. Dette var en flott tur som frister til gjentakelse.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?

- Slappe skikkelig av, være oppe litt lengre på kveldene og ligge litt lengre på morran.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

- Tror de fleste trenger å koble jobben helt ut i perioder. Jo eldre jeg blir desto mer har jeg innsett dette. Jobb er viktig, men familie og helse er viktigst.

– Leser du mail fra jobben i ferien?

- Nei.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

- Jeg ser frem til å begynne på jobb igjen etter ferien, men av erfaring vet jeg at ferieukene går så altfor fort. Jeg gleder meg til hver arbeidsdag. Min jobb innebærer mye kontakt med mennesker, både de som ikke har klart seg så bra på livets reise og de som vi omtaler som vellykkede. Jeg liker dette spennet i kontaktflate, og bruker de kontakter jeg har til å hjelpe de som trenger litt støtte på ferden fra barn til voksen.

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)

- Jeg er glad i å trene og bruker derfor mye tid på joggeturer i skog og mark. Noen sykkelturer blir det også. Ellers er vi i familien flinke til å stelle i stand gode måltider som samler familien. Ellers er jeg glad i musikk, men da gjerne av det slaget som jeg vokste opp med. Bruce Springsteen, Creedence, Dire Straits og norske artister som Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Jahn Teigen blir aldri feil.

– Du går av som regionlensmann i Midt-Troms lensmannsdistrikt etter 15 år, og du har oppgitt at krevende omstillingsprosesser er en av grunnene til at du slutter. Hva var det ved omstillingene som gjorde at du valgte å slutte?

- 1. april i år sluttet jeg som lensmann i Midt-Troms etter 14,5 år i denne jobben. Jeg hadde stor tro på at vi skulle få noe ut av politireformen som ville gi merverdi til den tjenesten vi skulle levere til innbyggerne i Midt-Troms. I stedet hadde jeg en klar opplevelse av at det ikke var samsvar mellom økonomiske rammer og de planer vi hadde for lokal organisering av tjenestetilbudet til innbyggerne.

Politimesteren iverksatte endringsprosesser som jeg ikke klarte å falle til ro med, herunder organisasjonsendringer som innebar sentralisering av en rekke oppgaver og funksjoner. Som geografisk driftsenhetsleder ble mitt handlingsrom mindre og mindre. I en krevende prosess endte det med at politimesteren og jeg ble enige om at jeg skulle fratre som GDE-leder og gå inn i en annen stilling i Midt-Troms lensmannsdistrikt.

Nå, tre måneder etterpå, angrer jeg overhodet ikke på dette utfallet. Jeg begynte i jobben som politikontakt for Salangen, Lavangen og Ibestad 1. april og stortrives.

– Hvordan har det vært å ta fatt på arbeidet som politikontakt? Hva tror du blir den største overgangen?

- Jeg er født i Lavangen og bodde der til jeg var ferdig på videregående skole. I Salangen har jeg bodd de siste 30 årene. Jeg kjenner derfor to av kommunene svært godt og har stor kontaktflate der. Ibestad kjenner jeg ikke så godt. Den største overgangen blir nok at jeg ikke lengre har totalansvaret i Midt-Troms lensmannsdistrikt med alt det ansvar det innebærer.

Jeg har gått fra å være leder med en plass i politimesterens ledergruppe til å bli en ansatt helt uten lederoppgaver og personalansvar. For meg personlig kjennes dette veldig godt – jeg har ikke savnet lederoppgavene en eneste dag siden 1. april. For Midt-Troms lensmannsdistrikt tror jeg det er bra at det kommer et lederskifte nå. Jeg har sittet lenge nok i den stolen – nå er det på tide at andre får mulighet til å videreutvikle lensmannsdistriktet.

Her kan du lese flere Politisommer-intervjuer.

Powered by Labrador CMS