TAR SOMMERFERIE: UP-sjef Runar Karlsen elsker sommeren og ser frem til hyttelivet i Bamble-skjærgården.

Politisommer

UP-sjefen til bilister som sladrer: – Alle ønsker vel at vi skal stanse en ruset fører av et tungt vogntog

Han sørger for trygg trafikk på norske veier. Men nå skal Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet (UP), nyte Bamble-skjærgården en stund, mens «gode og dyktige kollegaer» passer på sommertrafikken.


I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om hverdagen i politiet.

Dagens sommergjest:
Runar Karlsen
Sjef for Utrykningspolitiet

 

Mens det mange steder er stille og rolig i sommerferien, er det full fart og mye trafikk på veiene. Noe som også betyr mange ulykker. Statistikken viser at det i gjennomsnitt er femti prosent flere trafikkdrepte og hardt skadde i sommermånedene enn ellers i året, ifølge UP-sjef Runar Karlsen.

At bilister varsler hverandre om trafikkontroll ved for eksempel å blinke med lysene, synes han er en skikkelig uting. Men nå blir det opp til Karlsens kollegaer å ta seg av de som ikke oppfører seg i trafikken. Selv skal UP-sjefen ha sommerferie der han tar vare på familie og venner – og koser seg med gode sommerlunjser.

– Hva gjør du for å slappe av på sommeren?
– Da kobler jeg av fra hverdagen med familie og venner – aller helst med varmt og godt vær.

– Hvor reiser du på ferie?
– Det blir en miks av tur til sydligere strøk med hvite strender og gode, lange lunsjer, og hyttelivet i Bamble-skjærgården med båtturer langs Telemark-kysten – spesielt til Jomfruland og Kragerø.

 – Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?
– I ferien får jeg god tid til annet enn jobb.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?
– Det er viktig å ha perioder med bedre tid til familie og venner.

– Leser du mail fra jobben i ferien?
– Nei, ikke med mindre det er en helt spesiell grunn til det. Jeg har så gode og dyktige kollegaer som klarer seg helt fint uten meg i ferien.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?
– Jeg ser alltid frem til å starte på jobb igjen, men ikke før mot slutten av ferien. Jobben i politiet er alltid meningsfull, og det er alltid nye utfordringer jeg gleder meg til. Og så ser jeg alltid frem til å møte mine fantastiske kollegaer igjen.

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)
– Sommeren er min favorittårstid! Jeg har allerede nevnt de gode sommerlunsjene. Aller helst når hele flokken er samlet igjen. Livet i skjærgården og turer til nye steder er også sommerfavoritter.

– Det har i det siste vært skrevet en del i mediene om bilister som sladrer om trafikkontroll, blant annet ved å blinke med lysene. Hvorfor er dette så problematisk?
– Alle ønsker vel at politiet skal stanse en ruset fører av et tungt vogntog så fort som mulig. Det er vel ikke nødvendig å forklare dette nærmere.

– Er det flere som bryter trafikkreglene om sommeren, og hvordan vil du beskrive sommertrafikken?
– Det er i alle fall langt flere personer som omkommer på veiene våre om sommeren enn ellers i året. Statistikken viser at det i gjennomsnitt er hele femti prosent flere trafikkdrepte og hardt skadde i sommermånedene enn i de øvrige månedene. Én av årsakene til denne dystre siden av den ellers fine sommerperioden, er inntoget av rundt 250.000 MC-førere som ellers ikke er på veiene – eller i alle fall i betydelig mindre grad. Hittil denne sommeren har ti av disse førerne omkommet i trafikken. En annen hovedårsak til at sommeren er høyrisikotid for alvorlige trafikkulykker, er at farten øker om sommeren. Vi avdekker lagt flere fartslovbrudd på denne tiden av året enn ellers. Med økt hastighet øker risikoen for at en ulykke inntreffer. Dessuten øker skadepotensialet når uhellet først er ute. For øvrig går sommertrafikken greit, riktignok med mer trafikk og en del forsinkelser på hovedveinettet. Særlig når det igangsettes utbedringer og omkjøringer på allerede belastede E18 sørover forbi Porsgrunn. 

Les tidligere intervjuer fra spalten «Politisommer» her

Powered by Labrador CMS