Det ble ingen studentavslutning med finstas og festivitas i Oslo rådhus i år. Det uniformerte bildet av Marita Sivertsen ble tatt under Pride i Oslo i 2018.

Marita (26) ble årets beste student

Ingen andre politistudenter klarte å matche Marita Sivertsens vitnemål. Med kun én B og resten A, gikk hun ut av Politihøgskolen (PHS) som årets beste student.

Publisert Sist oppdatert

– Det var nesten litt irriterende med B-en, men jeg klager ikke, smiler 26-åringen, som har tilbragt sine tre studieår i Oslo.

Hemmeligheten, sier hun, er rett og slett hardt arbeid.

– Jeg har brukt mye tid på lesing og forberedt meg godt til timene. Og jeg har søkt kilder også utenfor det som står på pensumlista. Så er jeg sånn skrudd sammen at jeg kan ta opp notatene mine for å lese om jeg sitter på bussen eller er på trening. Om det er en fasit for alle, vet jeg ikke, men det funket for meg, sier hun.

– Du har vært en ordentlig heltidsstudent?

– Ja. Jeg hadde heller ikke jobb de første studieårene. Jeg prioriterte kun studiene.

Rar avslutning

Det ble en rar avslutning på studietiden for Sivertsen og resten av kullet på Politihøgskolen (PHS).

– Vi fikk ikke den offisielle avslutningen på skolegangen. Plutselig var vi bare ferdige. Jeg tror mange savnet en mer høytidelig avslutning på studietiden for å feire, sier Sivertsen til Politiforum.

Når samfunnet åpnet igjen, gikk hun og en gjeng fra klassen ut for å spise. Da var det nesten tre måneder siden de hadde sett hverandre.

– Da fikk vi ønsket hverandre lykke til, men det var jo ikke helt det samme som å stå i finstasen i Oslo rådhus. Vi hadde en digital markering, men den var jeg ikke med på. Det føltes litt rart å sitte foran PC-en i full uniform, sier hun.

Vil bli etterforsker

Da hun begynte på PHS for tre år siden, hadde Sivertsen allerede en bachelorgrad i psykologi i boks. Politiutdanningen tok hun fatt på etter et forslag fra søsteren sin.

– Jeg ønsket å gå en profesjonsutdanning; en utdanning hvor jeg «ble noe» og fikk en jobb. Da ble det PHS, sier 26-åringen.

Allerede da hun startet på politiutdanningen, hadde hun siktet seg inn på å bli etterforsker.

– Det ønsker jeg helt klart fortsatt å bli, sier hun, og fortsetter:

– Jeg prøvde meg også på orden da jeg var i praksis, men det var under ukene på etterforskning at jeg skjønte at det var dette jeg passet best til.

Har relevant jobb

Det store spørsmålet for nyutdannede polititjenestemenn og -kvinner de siste årene, har vært muligheten for å få politijobb etter endt studietid. Sivertsen har en relevant jobb å gå til i sommer, men den er ikke i politiet.

– I desember i fjor begynte jeg i en stilling hos KPMG, som de lyste ut til politistudenter, som innebærer etterforskning av hvitvasking og terrorfinansiering. Jeg skal fortsette å jobbe der i sommer, sier hun.

Sivertsen sier hun har valgt å være selektiv på hvilke politijobber hun søker på.

– Jeg søker foreløpig bare de stillingene jeg vil ha, og det har vært få av dem hittil. Jeg håper det dukker opp flere muligheter over ferien.

– Du vil helst jobbe i politiet?

– Ja. Jeg vet det finnes muligheter i privat sektor, men jeg begynte på PHS fordi jeg ville etterforske straffesaker. Det er det jeg vil, svarer hun.

Sivertsen har inntrykk av at det er ganske mange også fra hennes kull som har fått politijobb i sommer.

– De fleste jeg har snakket med, har en eller annen jobb i sommer. Det hjalp nok litt med «koronastillingene». Selv om veldig få har faste stillinger, er muligheten for forlengelse der. Det har vært bedre enn mange forventet, noe som gjør at vi kan senke skuldrene litt.

Powered by Labrador CMS