Rektor Nina Skarpenes står klar for å overrekke Marthe beviset på at hun er den aller beste avgangsstudenten på alle de tre studiestedene til Politihøgskolen.
Rektor Nina Skarpenes står klar for å overrekke Marthe beviset på at hun er den aller beste avgangsstudenten på alle de tre studiestedene til Politihøgskolen.

PHS-avslutningen 2018

Her er årets dyktigste student

15 år etter at hun søkte Politihøgskolen (PHS) første gang, gikk Marthe opp på podiet i Oslo rådhus for å motta prisen for årets beste student.

Publisert

Avgangsstudenten gikk nemlig ut som den aller beste studenten på de tre studiestedene til PHS, med ikke mindre enn 9 A-er og 3 B-er på vitnemålet.

– Jeg er fornøyd med det, sier Marthe beskjedent.

Hun sier det ikke ligger noen hemmelighet bak de gode karakterene.

– Jeg har jobbet jevnt og trutt. Så har jeg ikke tenkt underveis at jeg har gjort dette for karakterene, men fordi jeg har en veldig respekt for den jobben jeg skal inn i. Tankegangen var å få mest mulig ut av de tre årene. Samtidig har jeg mye å lære, og det er nå det begynner.

Er jurist fra tidligere

En ting skiller imidlertid Marthe fra de fleste av sine kullkamerater. Hun har allerede en mastergrad i rettsvitenskap, og har i flere år jobbet som politiadvokat.

– Så det var en del av pensum som ikke var ukjent for meg. Og når man kan frigjøre litt kapasitet, kan man bruke den kapasiteten på andre ting. Sånn sett har jeg hatt en fordel, sier hun.

– Hvorfor ville du bli politi, når du allerede hadde en annen utdannelse og karriere?

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli politi. Jeg hadde nedtelling hvert år fram til jeg ble 20 og kunne søke, og jeg søkte et par ganger før jeg begynte på jussen. Men da kom jeg ikke inn på PHS. Når jeg først hadde begynt på jussen, og gått der en stund, tenkte jeg at jeg måtte fullføre.

Men drømmen om politiyrket slapp aldri helt tanken.

– Når hver søknadsfrist nærmet seg, så tenkte jeg på det. Jeg skjønte at jeg måtte forsøke en siste gang før jeg la fra meg drømmen, sier hun.

Og i 2015, 12 år etter at hun forsøkte første gang, kom hun altså inn på PHS.

Står fortsatt uten jobb

Til tross for sin bakgrunn som politiadvokat, og med både en mastergrad i rettsvitenskap og en bachelor fra PHS på CV-en, har ikke Marthe fått jobb enda.

– Jeg søker jobber nå, sier hun.

– Og jeg tror at hvis man har litt tålmodighet, så ordner det seg. Men jeg har et inntrykk av at det er en ganske vanskelig jobbsituasjon for nyutdannede nå, selv om jeg ikke vil si at jeg er pessimist. Jeg tenker det ordner seg på ett eller annet tidspunkt.

Marthe tror hennes bakgrunn som politiadvokat vil være en fordel når hun skal ut og jobbe som politi.

– Jeg tror det gjør at jeg klarer å se hele sakskjeden, og helheten av straffesaken ganske tidlig. Jeg har jo selv som politiadvokat erfart hvordan det kan bli når man får muligheten til å gjøre en veldig god jobb innledningsvis, hvordan det blir når man ikke får den muligheten, og hvilken betydning det får for den videre saksgangen, forklarer hun, men legger til:

– Samtidig har jeg gjennom praksisåret fått forståelse for at det kan være ting på stedet som gjør at man ikke får gjort en optimal jobb. Det kan være mye å holde fokus på, som gjør at straksetterforskningen ikke blir 100 prosent.

Marthe sier det er vemodig å være ferdig med de tre årene på PHS, men hun ser nå framover.

– Det er jo et stort mål jeg har nådd, som jeg har hatt veldig lenge. Men det skal bli deilig å komme tilbake til arbeidslivet også.

Powered by Labrador CMS