Her er politiets nye helikoptre

Helikoptrene settes gradvis i operativ drift utover sommeren.

Publisert

Det var brede smil da justisminister Jøran Kallmyr og politidirektør Benedicte Bjørnland inspiserte de nye politihelikoptrene på Gardermoen.

De to første av merket AW 169 landet på Gardermoen rett før helga etter en lang flytur opp fra Italia. Det siste kommer i løpet av sommeren. 

− Samlet sett representerer den nye helikoptertjenesten et betydelig løft for politiet, sa politidirektør Bjørnland, da hun møtte pressen på Gardermoen. 

Justisminister Jøran Kallmyr og politidirektør Benedicte Bjørnland.
Justisminister Jøran Kallmyr og politidirektør Benedicte Bjørnland. 

Hun takket politisk ledelse som hadde gjort det mulig å oppgradere politiets luftkapasitet, og hun takket alle involverte som har jobbet med det nye helikopterprosjektet.

−Det tok kun 2,5 år fra beslutningen om nye helikopter kom, til de landet på Gardermoen. Med tanke på alt arbeid som ligger bak, er dette imponerende, sa Bjørnland.

Se bildeserie nederst i artikkelen! 

Økt trygghet

Smilet var ikke mindre hos justisminister Kallmyr.

− Dette bidrar til økt trygghet for innbyggerne, og det er en viktig oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport, sa Kallmyr.

Han ga ros til helikopterprosjektet som hadde klart å holde seg innenfor tildelt økonomisk ramme. Rammen er på 617 millioner kroner over ti år, for all teknisk drift av tre helikoptre.

Før han forsvant inn i cocpit på tur opp mot den blå himmelen på Gardermoen sammen med Bjørnland, pilot og systemoperatør, ville han ha en forsikring om at politihelikoptrene kunne fly helt til Møre og Romsdal.

- Ja, svarte Lasse Iversen i helikoptertjenesten klart og tydelig. De kan til og med fly litt rundt der, når de kommer frem, sa Iversen, før statsråden fikk på seg headsettet.

Økonomien i prosjektet tillater 2250 flytimer i året og vil nå 80 prosent av landets befolkning på to timer. 

- Sikkerhet i høysetet

Freddy Rotseth, leder av Politiets helikoptertjenesten opplyser at helikoptrene settes i gradvis operativ drift utover sommeren. 

- Vi har planlagt flere milepæler for når politihelikoptrene blir fullt operative. Vi skynder oss sakte, og har sikkerheten til våre ansatte og publikum i høysetet, sier Rotseth. 

Han legger til at de fokuserer på å opprettholde statistikken fra den gamle helikoptermodellen. Den hadde 20.000 flytimer, og ikke et eneste uhell. 

LES OGSÅ: Disse mulighetene får politiet med nye helikoptre

250 nautiske mil

Helikoptrene er topp moderne, og kan blant annet lande på autopilot. 

I 2017 fortalte flygesjef Gunnar Arnekleiv i Helikoptertjenesten at den aller største fordelen med de nye helikoptrene var løftekapasiteten

Seks personer fra beredskapstroppen med utstyr, på totalt 750 kilo, skal kunne transporteres over store avstander ved behov. 

De nye helikoptrene har en beregnet rekkevidde på 250 nautiske mil. Det vil si nord for Trondheim om man flyr fra Gardermoen eller et kommende beredskapssenter på Taraldrud. 

LES OGSÅ: Politihelikoptrene er på vei til Norge

Powered by Labrador CMS