Termosen

En gang skulle to lensmannsbetjenter foreta en loddtrekning. Etatens kulebaserte manuelle loddtrekningsapparat ble benyttet.

Publisert Sist oppdatert

Apparatet har seks rom, hvor det legges kuler fra 0 til 9, og da tror jeg muligheten for å trekke samme lodd to ganger skulle bli noe sånt som 1:999.999.

Det var sommerdag med langåpent i sentrum og de to glade drenger ble dratt opp på en scene for å forestå den høytidelige trekningen.

Førstepremien var intet mindre enn en ny bil og mange forventningsfulle bygdefolk flokket seg rundt scenen med nyinnkjøpte lodd.

Arrangøren ønsket stigende spenning i programmet, og spurte drengene om ikke tredjepremien kunne trekkes først? Med båtlua på snei og uten tanke på konsekvenser svarte de et høyt og rungende «Ja!» - i kor.

Som sagt så gjort. Tredjepremien ble annonsert - en flott termos - og statens representanter ristet ivrig frem seks kuler i apparatet. Vinnertallet ble ropt ut, og en ivrig heldiggris viftet med sitt vinnerlodd og fikk overrakt termos i premie.

Andrepremien ble annonsert og trukket av de glade herrer - en ny lykkelig vinner ble eier av noe som har verdi omtrent som en termos.

Førstepremien ble annonsert - en ny flott bil - og kuletrukket av lensmannens drenger. Så skjedde det som ikke skulle skje: Vinnertallet til heldiggrisen med ny termos ble trukket ut på ny.

«Ær'e mulig!», tenkte drengene i kor. Nå var rådyr gode og arrangøren kom med forslag om omtrekking. «Godt forslag», sa drengene i kor - samme lodd kan jo ikke vinne to ganger!

Som sagt så gjort. Seks nye kuler ble ristet fram i apparaturen. Vinnertallet ble ropt ut og en ny kar slo stiften av glede foran scenen, med termosvinneren som slukøret tilskuer. Klage!

Han klaget på trekningen og påberopte seg eierskap til bilen. Den aldrende lensmann i bygda ga sine drenger ubetinget full støtte: «Her på bruket gjøres ingen feil!»

For å gjøre en lang saksbehandling kort: Lensmannen og hans drenger måtte bite i det sure eplet. Termosvinneren fikk medhold, og det kongelige norske Justisdepartement måtte punge ut med ny bil til en fra før av lykkelig eier av en flott termos.

Stafettpinnen sendes videre til Rino Bangor, FOE, Østfold PD.