Innbyggere i byen Irpin flykter forbi en ødelagt bro, i håp om å komme seg i sikkerhet. Krigen har drevet store folkemengder på flukt.

Får ekstra stillinger for å håndtere det store antallet flyktninger

Politiets Utlendingsenhet blir tildelt 34 ekstra midlertidige stillinger, for å bidra i arbeidet med å ta imot de mange ukrainske flyktningene som ankommer Norge.

Publisert Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har så langt ført til at over 1,5 millioner mennesker har blitt drevet på flukt, ifølge FN. De har estimert at totalt fire millioner mennesker til slutt må flykte fra landet.

Mandag formiddag hadde over 700 flyktninger fra Ukraina ankommet det nasjonale mottakssenteret på Råde, skriver TV2.

Arne Jørgen Olafsen, sjef for Politiets Utlendingsenhet, sier til Politiforum at de har løpende dialog med Politidirektoratet om hvordan de skal håndtere flyktningene fra Ukraina, og om hvordan de skal dimensjonere bemanningen riktig i forbindelse med ankomstene. Dette gjelder først og fremst ved mottakssenteret på Råde, men også i andre deler av PU, og andre deler av politi-Norge.

Ekstra stillinger

For å kunne ta imot det store antallet ukrainske flyktninger som ankommer mottakssenteret i Råde, har Politiets Utlendingsenhet fått økt bemanningen med 34 stillinger, i vikariater på seks måneder.

- Det er mange usikkerhetsmomenter, men vi har stipulert at vi kan ha behov for over 50 ekstra stillinger. Men det er stor usikkerhet knyttet til estimater om dagen. Det er avgjørende at det ikke blir en flaskehals på Råde. De som melder seg som asylsøkere skal registreres der, og videre ut i distriktene, sier Olafsen.

- Men her endrer ting seg fra dag til dag, og vi vet lite om hvor mange som vil komme og vi planlegger med ulike scenarier, sier han.

Han legger til at det er grunn til å tro at det vil komme en del ukrainske flyktninger også direkte til politidistriktene, enten for å bli registrert eller for å informere om at de er der.

- Da ser jeg for meg at Politiets Utlendingsenhet kan ha en rolle i opplæringen av dem. Vi kan bistå politidistriktene for å komme i gang med dette arbeidet, sier han.

Det vurderes også å flytte stillinger fra andre politidistrikt, for å bidra på mottakssenteret i Råde.

Hektisk

Åsbjørg Gussgard, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Politiets Utlendingsenhet, tror antallet flyktninger fra Ukraina vil øke.

- Etter det jeg får tilbakemeldinger om er situasjonen på Råde ganske hektisk. Det skjer mye. Ifølge tilbakemeldingene jeg får er det ikke nok folk til å ivareta oppgavene de har der, sier Gussgard.

Hun legger til at hun tror man på sikt vil ha behov for flere ekstra stillinger enn 50, men at man må starte et sted.

- Situasjonen er skummel og det kommer stadig flere flyktninger. Jeg tenker tilbake på flyktningkrisen i 2015, og hvor fort det gikk da. Vi vet at det er mange flyktninger på flukt. Det er naturlig for mange å komme til Norge. Jeg tror antallet flyktninger vil øke i dagene og ukene framover, sier hun.

Powered by Labrador CMS