FLYTTET PÅ: Etter at regjeringspartiene flyttet på 200 millioner i statsbudsjettet, har politiet fått 20 millioner ekstra som er øremerket til utstyr.

20 millioner til politiet - Skal gå til nytt utstyr i politibiler

Da regjeringspartiene flyttet på 200 millioner i statsbudsjettet, fant de 20 millioner ekstra til politiet, som er øremerket utstyr. - Vår anbefaling er at de går til politibiler, sier Peter Frølich (H).

Publisert

Tirsdag meldte regjeringspartiene at de flytter på 200 millioner i statsbudsjettet. Henrik Asheim, Høyres finanspolitiske talsmann, uttalte til VG at de blant annet har løftet justisfeltet. 

Han fortalte at de har funnet penger til at 15 politibiler blir bedre utstyrt, og til å bidra til å digitalisere domstolene. 

Peter Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre, forklarer at de ekstra pengene er øremerket til utstyr. De anbefaler at pengene brukes til utstyr i politibiler, men han legger til at politiet kan bruke dem på andre ting dersom de mener det er best. 

- Dette er en utstyrsbevilgning til politiet. Da vi tok en runde i finanskomiteen for å se om det var mulig å finne enda mer penger enn det som allerede er gitt til politiet, fant vi 20 millioner som politiet skal få. De er øremerket til utstyr. Vår anbefaling er at de går til politibiler, sier Frølich, til Politiforum. 

Peter Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet: Så mye kan ditt politidistrikt få i 2020

- Oppgradering av utstyr

Grunnen til at de nevnte at «15 politibiler vil blir bedre utstyrt» er fordi Justisdepartementet har anslått at 20 millioner kroner vil holde til utstyr til 15 politibiler, forklarer Frølich. 

- Når det kommer til utstyr til politiet kan det egentlig aldri bli nok. Vi ønsker å modernisere norsk politi, og ruste dem for fremtiden. Og politibiler blir i større og større glad arbeidshverdagen for flere politifolk, sier han. 

- Hva slags utstyr kan pengene brukes på? 

- Det kan være oppgradering av eksisterende utstyr. En del teknologisk utstyr i politiet trenger oppgradering. Ute i distriktene er det spesielt behov for å oppgradere bilparken, sier han. 

LE OGSÅ: Politiets bilpark: Budsjettmangel gir bråstopp

Snitt på 7,4 år

Politiforum har tidligere skrevet at norske politibiler i snitt er 7,4 år gamle. Hvert år bruker politidistriktene over 50 millioner kroner på service og vedlikehold av bilparken – og summen er økende

Regnskapstall Politiforum hentet ut i mai, viser at Sør-Øst politidistrikt er det politidistriktet som bruker mest penger på service og vedlikehold av bilparken. I gjennomsnitt har distriktet brukt cirka 8,5 millioner kroner årlig på dette, hvert år de siste fire årene. Og tallet er økende: Fra 7,6 millioner kroner i 2015 til nesten 9,1 millioner kroner i 2018.

En beregning Politiforum har gjort, viser at Sør-Øst politidistrikt også bruker mest penger på service, vedlikehold, dekk og drivstoff per bil: Drøyt 90.000 kroner per bil per år. Det er over dobbelt så mye per bil som Finnmark politidistrikt, som bruker drøyt 37.000 kroner per bil per år.

Kanskje har dette en sammenheng med alderen på bilene. Kun to politidistrikter har en eldre bilpark enn Sør-Øst politidistrikt. Samtidig har distriktet kun kjøpt inn fire nye biler siden storinnkjøpet sommeren 2017, da de handlet 13 nye biler. 

LES OGSÅ: Sjekk bilparken i ditt distrikt

Powered by Labrador CMS