Politibetjent David Kjellsen Lier mottok den høythengende politimedaljen med laurbærgren, som ble delt ut av politimester Ida Melbo Øystese.
Politibetjent David Kjellsen Lier mottok den høythengende politimedaljen med laurbærgren, som ble delt ut av politimester Ida Melbo Øystese.

Reddet jente (3) ut av brennende hus - Nå er han tildelt høythengende politimedalje

Politibetjent David Kjellsen Lier klatret opp en stige og inn i et brennende hus, for å hente ut tre år gamle Aiyana. Nå er han tildelt politimedaljen med laurbærgren for å ha reddet livet hennes.

Publisert Sist oppdatert

Politibetjent David Kjellsen Lier er tildelt politimedaljen med laurbærgren for sin innsats da han reddet en tre år gammel jente ut av et brennende hus i Moss, 26. januar i fjor.

– Jeg er beæret over å kunne få lov til å dele ut politimedaljen med laurbærgren til en av våre ansatte, sier politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt.

Politimedaljen med laurbærgren er en høythengende medalje, og tildeles når en tjenesteperson har utmerket seg ved snarrådighet eller på annen fortjenstfull måte i sin tjeneste.

Huset ble fylt av røyk

Hendelsen som fant sted i Moss i januar i fjor var svært dramatisk. Til TV 2 har moren Sireh Elise Bojang fortalt at hun våknet tidlig på natten av at rommet fyltes med røyk. Hun tok straks med seg sin ni måneder gamle baby ut på balkongen, men da hun gikk inn igjen for å sjekke om hun kunne komme seg inn til den tre år gamle datteren ble hun møtt av masse svart røyk.

Hun skjønte fort at hun ikke kunne bevege seg inn der igjen, og ringte nødetatene så raskt hun kunne. Bojang måtte klatre ned brannstigen med den ni måneder gamle babyen i armene. Politiet og brannvesenet kom raskt til stedet.

– Det var en vill panikk som bredte seg over meg, da jeg sto og så at huset veslejenta mi var fanget i bare ble mer og mer røykfylt, sa Bojang til TV 2.

Politiet fikk opp en stige til vinduet som ledet inn til rommet hvor datteren var, og politibetjent Lier klatret opp stigen og knuste vinduet. Han hentet treåringen ut, og hun ble kjørt til sykehuset i Østfold. Det reddet livet til den lille jenta, som den gangen var tre år gammel.

– Jeg er hennes redningsmann evig takknemlig. Han reddet ikke bare den lille jenta vår, han reddet hele familien, sa Bojang, dagen etter hendelsen.

- Takknemlig, glad og stolt politimann

Medaljen ble tildelt under distriktsparolen i dag, skriver Øst politidistrikt på politiets intranett Kilden. Svært få visste om utdelingen på forhånd, da politimester Ida Melbo Øystese ankom i sin fineste stas.

- Jeg er veldig beæret over at jeg på vegne av politidirektøren, får lov til å tildele Politimedaljen med laurbærgren til politibetjent David Kjellsen Lier, sa politimesteren.

I begrunnelsen skriver politidirektør Benedicte Bjørnland: «Knusing av vinduet ga oksygen til brannen som skapte en overhengende fare for overtenning og oppblussing av flammer, og fare for innånding av røyk. Lier var ikke iført beskyttelsesutstyr, hverken mot flammer eller røyk, men handlet likevel resolutt og entret huset. Han fant og fikk berget barnet ut av det brennende bygget. Både ambulanse, innsatsleder og brannvesen har uttalt at barnet ikke ville ha overlevd uten snarrådigheten fra politibetjent Lier.»

Det var kollegaer og ledere ved Moss politistasjon som tok initiativet til at Lier skulle hedres.

- Dette er en utmerkelse som henger høyt og som kun deles ut svært sjeldent. Blant annet har tidligere riksadvokat Tor Aksel Busch mottatt politimedaljen med laurbærgren, sa politimester Øystese.

David Kjellsen Lier selv, satte pris på utmerkelsen, og sier at han lurte litt på bakgrunnen for at politimesteren dukket opp i full uniform med bandolær.

- Jeg skjønte vel litt da politimesteren tok ordet, men før det ante jeg ingenting. Nå er jeg bare en takknemlig, glad og stolt politimann, sa David Kjellsen Lier, til politiets intranett Kilden.

LES OGSÅ: Han er årets leder i politiet

Powered by Labrador CMS