Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum.

Kongsberg: Politiet ble beskutt med piler

Politiet konfronterte gjerningsmannen etter seks minutter, men han ble pågrepet først 29 minuter senere.

Publisert Sist oppdatert

Det kom fram under en pressekonferanse med politimester Ole Bredrup Sæverud torsdag formiddag.

– Den første meldingen kom inn klokken 18.12. Det ble da meldt om en mann med pil og bue som skyter på folk, sa Sæverud.

En patrulje ble umiddelbart sendt til stedet, og det ble besluttet bevæpning. Straks etterpå ble det sendt ut ytterligere tre patruljer. Klokka 18.17 ble hendelsen lest ut som en PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold).

– Like etterpå har første patrulje på stedet observasjon av gjerningsmannen. Først en gang, så en gang til. Under den andre observasjonen blir de beskutt av piler og mister kontakten med ham, sier Sæverud.

Alle trolig drept etter politiets første kontakt

Først 29 minutter senere, klokka 18.47, blir gjerningsmannen pågrepet.

– Ut ifra det vi vet nå, framstår det rimelig klart at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet påtraff gjerningsmannen første gang. Nøyaktig hendelsesforløp vil etterforskningen vise. Det er mye arbeid som gjenstår, sier Sæverud.

– Den redegjørelsen jeg har gjort av hendelsesforløpet er i grove trekk, og det vil nok komme veldig mange detaljer fram i etterforskningen som jeg ikke har oversikt over nå, fortsetter han.

Han startet innledningsvis med å vise til at politiet skal ta lærdom av hendelsen, og pekte på at lærdommen etter 22. juli og moskeangrepet i Bærum hadde gjort dem bedre i stand til å respondere på denne hendelsen.

Tidligere bekymring for radikalisering

Gjerningsmannen er en 37 år gammel dansk statsborger bosatt i Norge, og Sæverud opplyste på pressekonferansen at politiet tidligere har vært i kontakt med ham grunnet bekymring for radikalisering.

– Vi har ikke vært i kontakt med ham i 2021. Dette er snakk om en konvertitt til Islam, sier Sæverud.

Totalt var 22 patruljer fra politiet involvert i innsatsen.

– Ytterligere ressurser var på vei, men kom ikke fram før etter pågripelsen.

De omkomne opplyses å være fire kvinner og en mann i alderen 50-70 år.

Poltimannskapene følges opp

Sæverud opplyser at han ikke har vært i kontakt med polititjenestemennene som først konfronterte gjerningsmannen.

– Vi følger opp alle de som har vært involvert i hendelsen i de systemene vi har, både knyttet til lederlinje, bedriftshelsetjeneste, kollegastøtteordning, og så videre.

Powered by Labrador CMS