ÅPNING: Justisminister Tor Mikkel Wara droppet snorklipping, og åpnet skytebanen med et skudd i går.
ÅPNING: Justisminister Tor Mikkel Wara droppet snorklipping, og åpnet skytebanen med et skudd i går.

Nytt skyteanlegg åpnet: Her avfyrer Wara første skudd

- Dette er helt eksepsjonelt. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Ingrid Mæhre, ved PHS.

Publisert Sist oppdatert

Med et smell, bokstavelig talt, åpnet justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) det nye skyteanlegget på Politihøgskolen i Kongsvinger i går. 

Skyteanlegget er Norges mest avanserte, ifølge Kongsvinger kommune. 

- Vi har ventet lenge på å kunne ta dette i bruk. Det er et skyteanlegg som etter mitt syn er helt eksepsjonelt. Jeg har ikke sett noe lignende før, sier Ingrid Mæhre, stedlig leder for operativ seksjon ved Politihøgskolen i Kongsvinger. 

Istedenfor å klippe over en snor, som jo er den vanlige måten å foreta en åpning på, ble skyteanlegget åpnet ved at Wara avfyrte det første skuddet på blink. 

- Jeg synes det er kult at han gjorde det. Jeg har stor respekt for at han velger å ta utfordringen med å avfyre det første skuddet på en vendbar skive, men nå er jeg blitt fortalt at han har jaktet en del, sier Mæhre. 

- Uante muligheter

NYTT ANLEGG: Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen, og Ingrid Mæhre, stedlig leder for operativ seksjon ved Politihøgskolen i Kongsvinger.
NYTT ANLEGG: Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen, og Ingrid Mæhre, stedlig leder for operativ seksjon ved Politihøgskolen i Kongsvinger.

I tillegg til Politihøgskolen, har både Forsvaret og andre allerede tatt kontakt og spurt om å få bruke skyteanlegget til trening. 

Det nye anlegget har både en innendørs skytebane hvor det kan avfyres skudd i 360 grader, en 50-metersbane og en 100-metersbane med mulighet for å skyte 180 grader med bevegelige, oppdukkende og vendbare mål. 

- Den første banen er et hus, hvor du kan skyte innendørs med skarpt i 360 grader. Alle ytterveggene har kulefangere for å unngå rikosjett. Dette bygget gir uante muligheter til å trene. Du kan kjøre inn biler for å trene skyting på mål i fart, en kan sette opp vegger og lage moduler for å trene taktisk. Da kan en bruke vegger med dører og vinduer, dette huset gir oss en helt unik mulighet for å trene senarioer så tett opp til virkeligheten som mulig og bruke skarpt våpen, sier Mæhre. 

I motsetning til i et vanlig betonghus, hvor kulene ofte vil gå tilbake ut i rommet, har dette huset spesialvegger som gjør at kula stopper i veggen. 

- Det er bare vår kreativitet med å lage scenario som setter begrensninger for hvordan man kan øve der inne, sier hun. 

Bane nummer to, som er en utendørsbane på 50 meter, har fullt overbygg med mobile vendbare mål og stålmål som kan settes opp på banen. Den tredje er en 100-metersbane med overbygg, hvor man kan skyte i 180 grader fra 60 meter og fram mot enden av banen. 

- Vi kan programmere målskivene på forhånd for hvordan de skal dukke opp, eller instruktørene kan styre banen via et panel og bestemme hvilke mål som skal dukke opp og bevege seg, sier Mæhre. 

OVERSIKT: Skyteanlegget sett ovenfra og utenfra, med sidebelysning, sikkerhetsvoll på tre sider, avanserte blinker og skytehus i bakgrunnen.  
OVERSIKT: Skyteanlegget sett ovenfra og utenfra, med sidebelysning, sikkerhetsvoll på tre sider, avanserte blinker og skytehus i bakgrunnen.  

La ned Bachelorutdanningen

De tyngste fagmiljøene innen operativ utdanning har vært med på å designe øvingsfasilitetene, slik at de er spesialtilpasset øving på skarpe oppdrag. 

I fjor ble bachelorutdanningen ved Kongsvinger langt ned etter at regjeringen reduserte antallet politistudenter fra 720 til 550. Resten av kurstilbudet ved Politihøgskolens avdeling på Kongsvinger er opprettholdt. 

Utdanningssenteret brukes i dag blant annet til operativ utdanning av beredskapstroppen og livvakt-eskorten, krisegisselforhandlere, hundetjenesten, kriminalteknikk, instruktørutdanning, UEH og leiropphold for andre- og tredjeårsstudenter i bachelorutdanningen. I tillegg er det bygget opp sterk kompetanse på å drifte operativ opplæring i Kongsvinger. 

- Hvilken betydning har dette nye anlegget for Politihøgskolen? 

- Det gir noen treningsmuligheter som vi ikke har hatt tidligere. Tidligere har vi trent med mål som står fast på ett sted. Dette gir mulighet til å trene bevegelighet på en helt annen måte, og en helt annen mulighet for å trene med skarpt, sier Mæhre. 

LES OGSÅ: Reduserer opptaket ved Politi­høgskolen allerede høsten 2018

Stolt

Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen, sier hun er stolt over at de får muligheten til å drifte og disponere skyteanlegget. Anlegget eies av Kongsvinger kommune. 

- Jeg mener det er et av Norges fineste skyteanlegg, som Kongsvinger kommune har bygget opp. Når vi har alt dette inne på skolens område, kan vi drive utdanning mye mer effektivt. Fram til nå har vi måttet busse studenter til skytebaner andre steder i området, sier Skarpenes. 

I tillegg til Politihøgskolen, kan også politidistrikter bruke anlegget for å trene. 

- Det forventer jeg at de har lyst til. Vi tror også at ulike avdelinger i Forsvaret vil være interessert, sier hun. 

LES OGSÅ: Senterpartiet: - Underlig å legge ned PHS på Kongsvinger