Politiet deltok for første gang i homoparaden i 2005.
Politiet deltok for første gang i homoparaden i 2005.

- Viktig å vise at det finnes homofile politifolk

I år deltar politiet i homoparaden i Oslo for niende år på rad. Neste år håper initiativtaker Bård Stensli å markere jubileet med en egen stand.

Publisert Sist oppdatert

- Neste år tenker jeg at politiet kan ha en stand på «Pride park», området foran Rådhusplassen. Det blir jo også den tiende gangen vi deltar neste år, samtidig som det er Europride i Oslo, hvor det kommer folk fra hele Europa. Da er det viktig at politiet er til stede, og viser seg fra sin beste side, forteller Stensli til Politiforum.no.

Første gang politiet deltok i homoparaden, var i 2005, også da etter et privat initiativ fra Stensli.

- I starten var det diskusjoner innad om vi burde gå. Det var også sånn at flere politifolk snudde ryggen til oss, og ikke var på hils med oss da vi gikk der de første gangene. Etter et par tre ganger endret det seg helt, og i dag er det en veldig positiv holdning til vår deltakelse.

Politiet deltok i homoparaden i Oslo i 2012.
Politiet deltok i homoparaden i Oslo i 2012.

Ledelse til stede

Ikke minst mener Stensli det er positivt at også politiledelsen er synlige i paraden, som stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon, som har gått helt foran i paraden i tre år. Betydningen av at politiet er synlige i paraden, er stor, sier Stensli.

- Politiet er et maktorgan som skal serve publikum, og da er det viktig å skape tillit. Det er viktig å vise publikum at det finnes homofile politifolk, at også politiet er en del av dette mangfoldet, sier han.

Samtidig har det betydning for homofile i etaten.

- Rett og slett fordi jeg og andre ser at det er viktig å vise andre internt i etaten at det finnes homofile politifolk. Vi er ikke synlige til vanlig, derfor er det viktig at vi er med i paraden. Det er selvfølgelig opptil hver enkelt om de vil stå fram, men vi ser at veldig mange, særlig menn, bruker lang tid på å komme ut av skapet i etaten, fordi de er utrygge på holdningene internt, sier Stensli.

Fem-seks uniformerte

Han understreker at deltakelsen i paraden ikke er en politisk markering.

Politiet deltok i homoparaden i Oslo i 2012.
Politiet deltok i homoparaden i Oslo i 2012.

- Vi skal egentlig bare vise at vi finnes. I fjor gikk Forsvaret for første gang i uniform i paraden, og det viser at politiets tilstedeværelse der har hatt effekt. Vi har vært med på å bane vei for at forsvaret skal komme etter.

I år regner Stensli med at fem-seks politifolk og politistudenter kommer til å stille opp i uniform, men han er ikke helt sikker på antallet.

Samtidig vil et tilsvarende antall stille opp i spesialtrykte, lyseblå t-skjorter med «Oslo politidistrikt» trykket på ryggen. De fleste av disse er sivilt ansatte i politiet.

Paraden går gjennom Grønland og Oslo sentrum, før den ender opp på Rådhusplassen lørdag ettermiddag.